Leeskring A'dam
In de Leeskring bespreken we ‘buurtgerelateerde’ literatuur, dat wil zeggen boeken die zich in de buurt, of in ieder geval in Amsterdam afsprelen.
Jammer genoeg is de Leeskring vol en kunnen er voorlopig geen mensen meer bij.
Voor meer informatie over de gelezen boeken en de Leeskring: Ina Wilbrink.
Meer weten over deze club? lees hier over de eerste 8 jaar (april 2022).
De verslagen van de gelezen boeken kun je op deze pagina lezen.
De vergaderzaal
Vergaderen: de auteur moet er in een carrière die zich afwisselend in ambtelijke en zakelijke sferen heeft afgespeeld ruime ervaring in gehad hebben. Dat blijkt meteen al uit de briljante beschrijving in het eerste hoofdstuk van de wekelijkse vergadering van een tiental heren in een kantoorpand aan de Lairessestraat met hun vaste plichtplegingen en rituelen, voorspelbare kwinkslagen en onderhuidse machtspelletjes.
lees verder
Biefstuk en benzine
Aan de Amsteldijk groeit Jan Fontijn op als jongste zoon in een omvangrijk Katholiek middenstandsgezin. Veertien personen telt het huishouden aan het begin van zijn ‘autobiografische roman’: vader, succesvolle slager, altijd bezig voor de zaak, moeder een vrome en zorgzame vrouw met in totaal 12 kinderen. Lees verder
Read moreOver het water
H.M. van den Brink, Over het water (1998)
We lazen een virtuoos gecomponeerde novelle over de glorieuze maar kortstondige roeicarrière van Anton en David. Net als Brideshead revisited begint het verhaal met de hoofdpersoon die terugkeert naar de plek waar het allemaal gebeurd is. In ons geval met Anton die in zijn eentje ronddwaalt door het onttakelde roeiershome aan de Amsteldijk en in flashbacks terugblikt op 1939, de beste zomer van hun leven. Lees verder
Read more
Amsterdam – Russell Shorto
februari 2022
Leeskring Amsterdam las Russell Shorto. Shorto start het zijn lijvige studie over Amsterdam als ‘de meest vrijzinnige stad ter wereld’ met een illustratie aan de hand van zijn dagelijkse fietstocht door de stad om zijn zoontje Anthony naar zijn Marokkaanse oppas te brengen. Lees verder
Gelezen: “Bestsellerboy” van Mano Bouzamour (1991)
De hoofdpersoon Mohamed Zebbi, groeit op in een Marokkaans gezin in de Pijp. Hij houdt van lezen en boeken, wil rijk worden en aan de gracht wonen. Hij schrijft een boek: “Mohamed, de proleet” en wordt het huis uitgegooid. ( = autobiografisch) Het boek heeft succes. De ene druk na de andere verschijnt.
Lees meer.
Leeskring A'dam leest telefonisch Marre van Danzig
In veertig korte episodes schetst Marre van Dantzig in deze 'kleine kroniek van mijn vader’ de veelbewogen levensloop van haar vader Dolf van Dantzig. Vijftien jaar was hij de zakelijk leider, die het Concertgebouworkest behendig door bezuinigingsrondes van de jaren zestig en zeventig - ook toen al - wist te loodsen. Als op een dag tot haar doordringt dat zijn dagen geteld zijn, wil ze hem vragen stellen over ‘al die dingen die nog nooit zijn verteld’.... Leeskring A'dam sprak hierover.
Lees meer.
Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt
Vanaf de 16e eeuw wordt de familie uit het boek gevolgd in hun opmars in de maatschappij door geslaagd ondernemen en het aangaan van connecties en het sluiten van geschikte huwelijken.
Lees meer.
Jacobine van den Hoek - Zondebok
Na vijf jaar samen lezen zijn we in het Amsterdam van de zeventiende eeuw bij wijze van spreken al kind aan huis. Met Zondebok van Jacobine van den Hoek, betraden we voor het eerst het Amsterdam van voor de reformatie.
Lees meer.
Houtrot van Rinske Hillen
Rinske Hillen neemt ons, in haar debuutroman HOUTROT, mee het gigantische grachtengordelpand Keizersgracht 268 in. Dit familiebezit, dat kraakt in al zijn voegen, wordt bewoond door de heer Wenksterman, die een onoplosbaar conflict heeft met zijn aanleunende buurman.
Lees meer.
Jessie Burton: Het huis aan de Gouden Bocht
De jonge Britse auteur schets in haar debuutroman de overgang en ontwikkeling van een plattelandsmeisje naar een zelfstandige vrouw in Amsterdam van de Gouden eeuw. Nella de hoofdpersoon is uitgehuwelijkt aan een aantrekkelijke 20-jaar oudere, rijke en vooraanstaande VOC-koopman Johannes Brandt.
Lees meer.
Descartes in Amsterdam - Hans Doormalen
Het boek biedt, naast de spanning van een aantal mysterieuze doden, waarin Descartes wordt geraadpleegd ...
Lees meer.
Van der Laan - Kemal Rijken
Leeskring A'dam las het boek Van der Laan van Kemal Rijken (ondertitel “Biografie van een burgemeester”). De biografie van ex-burgemeester Eberhard van der Laan dus.
Lees meer.
Marga Minco
Rondom herdenking en bevrijding dit jaar heeft leeskring Amsterdam twee boeken van Marga Minco(1920-2023 en pseudoniem van Sara Menco) gelezen: Een leeg huis ( 1966) en De glazen brug ( boekenweekgeschenk uit 1986).
Lees verder.
Read moreWat stilte wil
Verdreven uit hun riante stadsvilla op de hoek van Westeinde en Witsenkade door de kwalijke dampen van de Heineken brouwerij en de toenemende drukte van de Pijp in aanbouw, heeft de familie Witsen de wijk genomen naar een landgoed in de Lage Vuursche. Rustiger en meer ‘op stand’, maar voor zijn beide nog ongetrouwde dochters met minder kansen om in contact te komen met mogelijke huwelijkskandidaten.
Lees verder
Rood Paleis, ondergang van een eeuw
Ferdinand Bordewijk, Rood Paleis, ondergang van een eeuw (1936)
Er valt 42 hoofdstukken lang veel te genieten: van Bordewijks bijzondere taalgebruik, bizarre schepsels en meesterlijk sfeertekening van het duistere negentiende-eeuws Amsterdam. Lees verder
Frans Coenen : Zondagsrust
De boekenclub Amsterdam las Zondagsrust van Frans Coenen.
'Ik herken de lelijkheid, de troosteloosheid en de verschrikkelijke armoede.', schrijft Willemijn.
Lees verder.
Boek: Je mag wel bang zijn, maar niet laf
Leesgroep A’dam bespreekt het nieuwe boek van Toni Boumans in september 2021.
Al eerder bespraken we Bouwmans’ biografie van Frieda Belinfante, celliste, dirigente en enig overlevende van de verzetsgroep die in maart 1943 de aanslag op het bevolkingsregister pleegde. Dit nieuwste boek komt voort uit haar nieuwsgierigheid naar een ander lid van de groep, Sjoerd Bakker, de jonge kleermaker die zorgde voor de perfect nagemaakte politie uniformen. Lees verder.
Read moreRob van Essen - De Goede Zoon
De ervaring van Leeskring Nu met De Goede Zoon van Rob van Essen bleek te variëren van een lyrische uitbarsting over dit prachtboek tot -na een paar gelezen pagina’s- vol afkeer wegleggen van de roman.
Lees meer.
Jacob van Lennep, een bezielde schavuit - een biografie door Marita Mathijssen
Wie was Jacob Van Lennep? De meeste Amsterdammers zullen niet veel verder komen dan de kade in West die naar hem vernoemd is. Geheel ten onrechte, we zouden hem om te beginnen al dagelijks moeten prijzen voor het voortreffelijke drinkwater dat sinds 1853 vanuit de duinen onze stad instroomt. Pas in 2016 is er een bescheiden monument voor hem opgericht, haast verborgen achter de Haarlemmerpoort.
Lees meer.
Goed Volk
Het semiautobiografische debuut van de zoon van de geëngageerde fotograaf en filmmaker Johan v.d. Keuken (1938-2001) speelt (vermoedelijk) op het stille Bickerseiland in de roerige jaren ’70 en ’80 met de krakersrellen en demonstraties.
Read moreDe Toren van de Gouden eeuw van Gabri van Tussenbroek
Het verhaal van de bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek voert je letterlijk mee, in de materialistische tijd van de VOC: van het staartje van de geldverslindende 80-jarige oorlog, naar het touwtrekken van machthebbende burgemeesters.
Lees meer.
Aan het eind van de dag - Nelleke Noordervliet
Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet is een zeer omvangrijk, herkenbaar en erudiet beschreven beeld van vooral de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.
Lees meer.
Vrij Man - Nelleke Noordervliet
Na ruim dertig louter ‘Amsterdamse’ boeken, week Leeskring A’dam met dit boek voor de eerste keer af van deze stelregel. Dit in aansluiting op het vorige boek, Descartes in Amsterdam, waarin de doorbraak van het vrije, niet door religie of traditie bepaalde denken werd uitgewerkt in een filosofische ‘who dunnit’.
In Vrij man gaat Nelleke Noordervliet nog een stap verder...
Lees meer.
De eeuw van Gisele - Annet Mooij
Annet Mooij waarschuwt meteen in haar inleiding de lezers al voor het feit dat ze te maken krijgen met een hoofdpersoon die vele tegenstrijdigheden in zich verenigt.
Lees meer.
Weduwe voor een jaar
Op 29 november 2017 stond het boek “Weduwe voor een jaar” van John Irving op het programma.
De relatie met onze buurt (het ‘Leitmotif’ voor de boekenkeuze van de 1e leesclub) was gelegen in de rol die de moord op een prostituee in de Bergstraat -echt gebeurd in 1959- in het verhaal speelt.
Kees de Jongen
Een boek vol dagdromen van de jonge Kees. Zijn vader zal niet dood gaan, o nee! Maar deze overlijdt toch, waarna hij -oudste van drie kinderen- tegen de armoede in blijft dromen.
Over hoe hij het gezin er bovenop zal helpen en het daadwerkelijk doet door voor een baan zelfs zijn school niet af te maken, geen goed einde vonden we.