
De leeskring A’dam leest uitsluitend over onze de stad die door de eeuwen heen van humeur veranderde. Na acht jaar (we hadden afgelopen januari een verlate viering van ons 10 jarig bestaan met taart en bubbels, zie foto) leek ons onderwerp A’dam uitgeput. Laat er als op commando het onvolprezen boekwerk verschijnen: Amsterdam in bijna 80 boeken precies wat wij zochten, van Vondel Multatuli tot Joost Zwagerman en Isik. Vijf redacteuren hebben op eigen wijze een selectie gemaakt van boeken, die volgens de inleiding alle onweerstaanbaar zijn. En voor ons het startschot voor de volgende tien jaar.
Uitgeverij Atlas Contact. 2023 (Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters, Emile Brugman).
Albert Camus- De Val (1957)
Ooit gevierde Parijse advocaat, neergestreken op een barkruk op de Zeedijk.
De val beschrijft het leven van Jean-Baptiste Clamence, eens een gevierd advocaat in Parijs. In een café op de Amsterdamse Zeedijk verhaalt hij over zijn leven, en over die ene nacht waarin hij getuige is van een dramatisch voorval. Dit en zijn reactie daarop hebben zijn leven totaal veranderd. Aan al zijn zekerheden is een einde gekomen.
Jan Donkers - Zo dichtbij Amsterdam (1996) - herziene en uitgebreid.
Amsterdam toen en nu
Naar tekst van uitgever Atlas: Jan Donkers is Opgegroeid in Amsterdam Noord, het 'Syberie van Amsterdam'. Rapportages en herinneringen van wat ook 'Een stedenbouwkundige vergissing' werd genoemd. Al snel nadat er in de jaren twintig de eerste woonbuurten waren verrezen, werd Amsterdam-Noord zo genoemd. Desondanks werd deze 'vergissing' doelbewust en noodzakelijkerwijs vergroot tot aan de dag van vandaag, nu er over het IJ een middelgrote gemeente is verrezen die maar niet echt deel lijkt te willen worden van 'de stad'.
En hoe ziet hij Noord nu?
Jan Mens - De Gouden Reael (1940)
Roman over Griet Manshande, waardin van het café de Gouden Reael
Over de kroeg op Zandhoek 14 en de buurt eromheen. Quote uit het boek: ‘De Gouden Reael heeft horren voor haar ramen, die pronken met een overdaad van krullige lijnen. ’t Lijkt wel of een Chinees die horren gemaakt heeft, en misschien is dat wel zo. Want er komt een mengelmoes van vreemdelingen daar in die Gouden Reael, er komt wat overzees mansvolk tegen de tapkast. En naast dit kosmopolitisch varensvolk komt er nog een groep bezoekers, evenzeer gebrand op de onversneden Hulstkamp, die tijd en eeuwigheid tezaam doet smelten. Daar zijn de bewoners van het Bickerseiland, de stoere kerels uit de haven. De vaste ploegen van de Koninklijke Stoomvaartmaatschappij, de losse sjouwers van de Rietlanden, de mannen van de houtboten – ze komen bij Griet Manshande hun borrel pakken.’
Andreas Burnier - Een tevreden lach (1965)De debuutroman van Andreas Burnier. Uitgaansleven Leidseplein / Zeedijk.
Atlas Contact uitgever:
De roman heeft niets aan kracht ingeboet. Xandra Schutte vindt de roman ‘vijftig jaar later nog springlevend’ en omschreef het als ‘een achtbaan waarin verhaal, essayistische terzijdes, overmoedige wisecracks en poëzie in hoog tempo voorbij schieten. Wanhoop en roekeloosheid, melancholie en provocatie, ernst en ironie wisselen elkaar voortdurend af, en dat in een volstrekt eigenzinnige stijl’. Volgens Rosanne Hertzberger is Burnier ‘een geestverwant, een rolmodel, grootmoeder der dwarsdenkers’ en moet ze herontdekt worden.
Elisabeth Lockhorn - Metselaar van de wereld (2023)
Volumineuze biografie over deze veelzijdige schrijver, jurist en ‘transgender' avant la lettre
Wikipedia:
Ze was de eerste auteur in de Nederlandstalige literatuur die op een volkomen vanzelfsprekende manier schreef over vrouwelijke homoseksualiteit en dit thema speelt ook in haar latere romans een belangrijke rol. Burnier schreef over de damesliefde en leefde met een vrouw toen dat nog volslagen taboe was en ze betekende daardoor, net als Gerard Reve, veel voor de emancipatie van homo's. Ook schreef ze in Het jongensuur over haar genderfluiditeit. In dit boek, dat volgens haar een van haar meest autobiografische boeken is, wil de vrouwelijke hoofdpersoon Simone eigenlijk liever een jongen zijn.
Arthur Japin - Een schitterend gebrek (2003)
Roman, de liefde van Casanova eindigt op de Wallen
Van de uitgever:
In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk?
Ferdinand Borderwijk - Bloemsemtak (1955)
Roman in jaren vijftig sfeer, met lange wandelingen door heel Amsterdam
Bibliotheek.nl:
Een bloesemtak is het symbool van de liefde van een jonge architect voor zijn vrouw, wier geluk wordt verstoord door een misverstand, laster en het kwaad dat zegeviert ondanks haar nobele levenshouding.
Tip voor lezers:
Bij Boekwinkeltjes.nl zijn bijna alle boeken te koop, een prima betrouwbare service.