Lieve stadsdorpers,

 

We beginnen met een verslag van onze vrijheidsmaaltijd. Verderop zie je nog mooi nieuws over onze struikelstenenschoonmaakploeg, een leuk gesprek met Mike, onze gebiedsmakelaar en dan nog allerlei culturele activiteiten van stadsdorpers en natuurlijk niet te vergeten de Open Tuinen Dagen en andere groentips van Nina.

HERDENKEN EN VIEREN 5 MEI 2024

Net als vorig jaar werkten de studenten van L.A.N.X en ons stadsdorp weer heel prettig samen om een mooie bevrijdingslunch te organiseren. Er waren zeker aardig wat stadsdorpers aanwezig, maar dit keer waren de studenten ruim in de meerderheid, geweldig dat zoveel jongeren openstaan voor de geschiedenis van toch alweer 79 jaar geleden. Volgende keer gaan wij proberen om niet achter te blijven! 
Het was weer heel geanimeerd, ons maandagkoor zong mooi, Frans met zijn accordeon was als altijd gezellig en de spreker, Job Dienske, die vertelde over hoe hij met zijn dispuut de oorlog beleefd heeft, was ook deze keer weer heel indrukwekkend. Voor meer foto’s kijk hier.

STRUIKELSTENEN

Stadsdorper Susan coördineert al ruim een jaar onze Struikelstenen schoonmaakploeg, maar ze poetst vooral zelf ook mee. Het Parool heeft aan het begin van deze maand een mooi stuk gewijd aan de vrijwilligers die op allerlei plekken in Amsterdam de stenen poetsen. Het gedeelte dat over ‘onze’ ploeg gaat, staat hier op onze website. We kunnen uitbreiding goed gebruiken! Wil je meedoen of meer weten, meld je bij Susan.

MIKE HERMSEN, VAN ARCHITECTUURGESCHIEDENIS NAAR GEBIEDSMAKELAAR

Ons gesprek begon die dag op een terrasje in de zon, het vervolg was een paar dagen later in een cafeetje; het weer was omgeslagen. Op het terras was de eerste vraag aan Mike wat hij het leukste vindt van zijn werk als gebiedsmakelaar:
‘Als ik mensen tevreden en blij kan maken! Dat vind ik echt het leukste’.
Het vervolg kwam enige dagen later met de voor de hand liggende vraag wat je zoal doet als gebiedsmakelaar. 
Mike: ‘Je brengt partijen bij elkaar als er zaken in de buurt spelen die daar baat bij hebben, dat is het ‘makelen’. Uiteraard zijn dat in de praktijk vaak burgers en/of ondernemers versus de gemeente, maar er kunnen ook andere partijen bij betrokken worden, denk dan aan bijvoorbeeld een woningbouwvereniging, de politie, het buurtteam’. Lees hier verder over Mike’s werk als gebiedsmakelaar en over zijn fascinatie voor de tekeningen van de 17e-eeuwse Amsterdamse Alida Withoos.

 


We hebben een lente vol culturele activiteiten van onze eigen stadsdorpers:

REISBOEKWINKEL DE EVENAAR

Coen:
‘Onze nieuwe website is al even in de lucht! Door onze samenwerking met NS Dagje Uit (elke editie mogen we zes reisboeken tippen), kwam de oplevering in een stroomversnelling. We zijn erg blij met het resultaat. Met onze website willen we nog beter zijn in onze missie: het aanraden van zowel reisgidsen als reisverhalen, zodat je voorbereid en vol verdieping op reis kunt’.  Oordeel zelf! 

OPEN ATELIERS ABCOUDE

Alida: ‘Winfried Scholz en ik openen op zaterdag 25 mei en zondag 26 mei de deuren van ons atelier, in het kader van Open Ateliers Abcoude. Er zijn onder andere twee grote objecten met kijkdozen te zien van mijn kunstinstallatie De Vier Elementen. Nieuwsgierig? Kijk naar de trailer! 
Vanaf ons atelier op de Voetangelweg 9a in Abcoude kan je fietsend of met de auto de andere ateliers bezoeken’.

UP! EN LAATBLOEIERS
Alet, zie ook haar portret op onze website, is de initiatiefnemer van zowel UP!, een nieuwe kijk op ouder worden, als laatbloeiers, een theaterfestival voor zestigplussers. 
Neem eens een kijkje op beide websites, er zijn mooie verhalen te lezen. Je kunt je onderaan de hoofdpagina van de website abonneren op de nieuwsbrief van UP! Dan krijg je vanzelf ook nieuws over het theaterfestival.

WANDELEN


Donderdag 16 mei
gaan we naar het Flevopark. We lopen via de buitenkunst van het Javaplantsoen naar de mooie ingang, we kijken uiteraard rond in het park en we krijgen een rondleiding door de Joodse begraafplaats uit 1714! Lunch in het Badhuis aan het Javaplein. Meer plannen vind je hier.

SECRET GARDEN VOOR DE ALLERLAATSTE KEER!

We gaan voor de allerlaatste keer naar de Secret Garden, na deze zomer gaat deze fantastische plek echt volgebouwd worden…. Ook voor mensen die al geweest zijn blijft het interessant, want Milen vertelde dat er alweer veel nieuwe werken te zien zijn. Kijk hier op onze website hoe het de vorige keren was. We hebben 2 data waar we uit gaan kiezen, maar we willen jullie wel alvast laten weten dat het woensdag 3 of woensdag 10 juli gaat worden. In beide gevallen zal het van 19.00 – 21.00 worden.GROEN AMSTERDAM

Nina: Tegelijk met de Europese verkiezingen kun je ook stemmen over de nieuwe regels rondom de hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Aanvragers van het referendum maken zich zorgen. Ze denken dat de regels om het groen te behouden in de stad niet goed gewaarborgd zijn en makkelijker te omzeilen met het voorgenomen nieuwe beleid. Lees er hier meer over.
En op onze groenpagina zie je weer allerlei leuke artikeltjes, waaronder natuurlijk de Open Tuinen Dagen.

OPEN TUINEN DAGEN

Op 14, 15 en 16 juni van 10.00 tot 17.00 zijn de tuinen weer open! 
Ga vooral kijken naar de tuinen van stadsdorpers Dorette aan de Keizersgracht 46 A (groene ijzeren poort) en Gonny aan de Keizersgracht 173. De ingang van Gonny’s tuin is via Amnesty op nummer 177, daar kun je een passe-partout kopen. Je kunt ook tevoren online een passe-partout kopen, op de website van de Open Tuinen Dagen.Hartelijke groet van de redactie
Ella, Nina, Kitty, JannekeEVENEMENTENAGENDA

dinsdag 14 mei 11.00 museumbezoek, Rembrandthuis Regie: Rembrandt, geef je op bij Ina

woensdag 15 mei film, geef je op bij Willemijn

donderdag 16 mei 10.30 wandeling Flevopark,  geef je op bij Janneke

zaterdag 18 mei 20.30 Salon de IJzerstaven Saturno Santos’ Something, jazz, pop, folk

zaterdag 25 mei vanaf 12:00 uur Open Ateliers Abcoude

zondag 26 mei vanaf 12:00 uur Open Ateliers Abcoude

zondag 26 mei 11.00 - 18.00 Groen Festival bij Noorderbloemen

maandag 27 mei vanaf 17.00 buurtborrel in Casa del Toro

woensdag 29 mei 10.30 wandeling Het mirakel van Amsterdam, geef je op bij Janneke

vrijdag 31 mei 15.00 – 17.30 Piramide spelletjes, haken, breien, drankje na, inloop

zaterdag 8 juni 10.30 zomerexcursietje Mandelahuisje en moestuinen, geef je op bij Janneke

dinsdag 11 juni museum, geef je op bij Ina

vrijdag 13 juni 10.30 wandeling Fort Knox, geef je op bij Janneke

vrijdag 14 juni 10.00 - 17.00 Open Tuinen Dagen

zaterdag 15 juni 10.00 - 17.00 Open Tuinen Dagen

zondag 16 juni 10.00 - 17.00 Open Tuinen Dagen

woensdag 19 juni film, geef je op bij Willemijn

maandag 24 juni vanaf 17.00 buurtborrel in Casa del Toro

dinsdag 25 juni 10.30 wandeling rondje om de IJtunnel, geef je op bij Janneke

vrijdag 28 juni 15.00 – 17.30 Piramide spelletjes, haken, breien, drankje na, inloop

woensdag 3 juli of woensdag 10 juli Secret Garden, geef je alvast op bij  Janneke

 Overig

iedere tweede dinsdag van de maand museum

iedere derde woensdag van de maand film

iedere donderdagochtend vanaf 10.30 koffie-inloop in Café Hegeraad

iedere donderdag van 12.00 – 14.00 ‘Tosti THURSDAY’ lunch in de Piramide gratis koffie en thee, tosti 1,50

bijna iedere vrijdagavond 20.30 Arti Shuffle