Mei

Plantjes stekken om in mei te ruilen of geven

Zondag 25 mei
organiseert Farmsterdammers een ruil en weggeefbeurs voor plantjes. Op verschillende locaties rondom ons staddorp kun je plantjes halen en brengen. Farmsterdammers kweken speciaal voor deze dag plantjes om de stad groener te maken om die met buurtgenoten te delen.
Zelf plantjes aanbieden? Bekijk de tips op hun website.

Rond 25 mei kun je de  kaart met ruillocaties bekijken.

Waarom nu? Rond deze tijd van het jaar kun de meeste planten veilig buiten zetten. Tot aan de ‘IJsheiligen(van 11 tot 14 mei) kunnen de nachten te koud zijn voor veel gewassen.

Farmsterdammers.org is een website om in de gaten te houden. Hun Facebookpagina is ook erg actief.

 

Op 26 mei is er bij Noorderbloemen het eerste Groen Festival. Hier kan je prachtige inheemse biologische vaste planten kopen en verschillende workshops volgen. Zie flyers in de bijlage. 

 

Juni


6 juni referendum over hoofdgroenstructuur
Tegelijk met de Europese verkiezingen kun je ook stemmen over de nieuwe regels rondom de hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Aanvragers van het referendum maken zich zorgen. Ze denken dat de regels om het groen te behouden in de stad niet goed gewaarborgd zijn en makkelijker te omzeilen met het voorgenomen nieuwe beleid. Lees er hier meer over (van tegenstanders plannen). Parool heeft nu ook een duidelijk  en neutraler artikel over het referendum: hier.


Juni is de maand van de open tuinen

 

Altijd open: Miracle garden Erasmuspark
Beeldend kunstenaar Elspeth Diederiks heeft een prachtige tuin gemaakt in het Erasmuspark. Een tuin vol bloemen, wild en prachtig. Altijd mooi om doorheen te lopen. Daarnaast maakt ze mooie foto's te zien op de website.Open tuinen Amsterdam-west
8 juni 2024
In Amsterdam West liggen tientallen groene paradijsjes verscholen tussen de huizen. Prachtige pluktuinen, geurige bloementuinen, educatieve natuurspeeltuinen, actieve moestuinen, sierlijke stiltetuinen en ruisende rusttuinen. van 10 tot 17 uur. Kaart en achergrond info: lees hier meer.

De Open Grachtentuinen Dagen georganiseerd vanuit Museum van Loon zijn in 2024 op 14, 15 en 16 juni. Leer er hier meer over. Entree voor alle 25 tuinen is 22,50 euro.

Open tuinendag Jordaan
23 juni 2024 van 11.00 tot 16.30 uur.
Routebeschrijvingen (tevens entreebewijs voor de tuinen) á 2,50 Euro per persoon zijn op de dag zelf te verkrijgen bij één van de twee beginpunten: de tuin achter de poort op Willemsstraat 132 en de Looiershoftuin, ingang in de Passeerdersstraat, naast nr. 18-24.

Buiten de stad
- open tuinen buiten Amsterdam
Wil je eens de stad uit? bekijk dan deze website voor tuinen die open zijn voor bezoek. Denk aan beroemde tuinen als die van Mien Ruys In Dedemsvaart. Website.2023 - nog niet bijgewerkt woord 2024

Mooie groene gevel? winnars 2023

'Een gevel begroeid met klimplanten kan er prachtig uitzien en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauweregen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad.
Maar niet alleen dat! Ze zijn ook goed voor het leefklimaat in de stad. Lees hier alle voordelen op een rijtje! Wil je zelf aan de slag download dan de gids van de Gemeente over klimplanten.
 

Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. De vier fraaiste gevels krijgen een onderscheiding en een emaille plaquette! Daarmee zijn we in 2017 gestart en dat willen we in 2023 weer doen.


oktober - december 

Op zondag 8 oktober 2023 is de jaarlijkse Groenmiddag Herfst in het Claverhuis (Elandsgracht 70) van 14.00 tot 17.30 uur.  

Er komt een spreker over paddenstoelen in de stad vertellen, er is een planten- en zadenruilbeurs, er zijn bloembollen en de plantendokter zal ook weer aanwezig zijn.  Meer groennieuws op onze groenpagina.


zaterdag 1 oktober 11 - 14 uur
Nestkastjes bouwe voor vogensl en vleermuizen
Tuinpark Sloterdijkermeer

Op 1 oktober kun je meedoen aan een creatieve ochtend waarbij we nestkastjes gaan timmeren voor vogels en vleermuizen. Van 11:00 tot 14:00 uur ben je welkom in de werkurenruimte en op het terras bij de kantine van Volkstuin Sloterdijkermeer.
TIJDLOOS

Buurgroep020.nl
Buurtgroen 020: heel veel workshops, wandelingen, tours in Amsterdam over groen, bijen, wildpluk en nog veel meer. Bekijk eens de agenda. 


Tips voor een geveltuin

De gezonde stad
heeft tips hoe je een mooi geveltuintje kunt maken. Zo geven ze een lijst met planten die erg geschikt zijn voor bij de gevel.

Maart - oktober: tegels wippen

De gemeente promoot meer plantjes in de straat onder het motto:

Tegels eruit, groen erin
Deze actie draagt niet alleen bij aan meer groen, maar ook aan het regenbestendig maken van de stad (rainproof in moderne taal).
Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaan we weer tegels wippen in Amsterdam en in 150 gemeenten in heel Nederland. Het NK Tegelwippen is zo langzamerhand een begrip, en ook de Tegelservice die wij samen met de gemeente Amsterdam organiseren is al bij velen bekend. Dit jaar begon het tegelwippen op het Zonneplein in Noord. 

De gemeente haalt de tegels die je niet meer nodig hebt, gratis op als je ze aanmeldt.  Lees ook even hoe het precies werkt.
Meer info van de gemeente: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/tegelwippen/


Op de website rainproof.nl vind je meer informatie en adviezen.


Met subsidie groende daken op woonboten


De bewoners van Amsterdam houden van groen! In al drie stadsdelen kozen ze massaal voor groene daken erbij: 20 groen daken in het centruml 10 in Nieuw-West en 20 in West,  zodat wij nu maar liefst €100.000 mogen verdelen over woonboten om de buurt mooier te maken. Woon je op het water in Centrum, West of Nieuw West en wil je in aanmerking komen voor de startpremie, zodat je tot driekwart van je dak vergoed krijgt? Ga dan naar de website van de Grachten van Smaragt. Daar vind je informatie over woonboten die een groen dak willen maken. Er is subsidie van de gemeente voor de aanleg ervan. Check de FAQ, lees over de etiquette voor deelname en vul het aanmeldformulier in. We zijn benieuwd naar de resultaten!Nudge.nl
Ken je deze organisatie al? Ze organiseren de voedselbank voor bijen (bloemzaadjes weggeven rond 22 april) maar hebben ondertussen ook allerlei anderen overzichten van milieuvriendelijke projecten waarbij mensen in jouw buurt je spullen kunnen geven en advies. Zo is er nu ook een kaart van mensen die wormenhotels hebben, om GFT-afval te compsteren (het zwarte goud). 


De mooiste boom - stemmen in juni


Elk jaar wordt de mooiste boom van Nederland gekozen. Dit jaar staan er een aantal uit Amsterdam op, zoals de Plataan bij het Leidsebosje (geplant rond 1910) en de IJzerboom in Artis (geplant 1895). Nomineren kan tot 31 mei, vanaf 1 juni  2023 kun je stemmen.
Wandelen langs monumentale bomen in de stad? Raadpleeg de bomenkaart van Amsterdam.

 

-----

2024

Maart-april: Plantjes stekken om in mei te ruilen of geven

Reclaim the seeds
16 en 17 maart 
In de Fruittuinen van West kun je weer zaden ruilen, informatie halen en aan workshops meedoen. Het programma komt op de website: https://reclaimtheseeds-amsterdam.nl/

Misschien wil je anderen helpen om de stad groener te maken. Verzamel dan in de herfst zaadjes en begin nu met binnen voorzaaien.
Misschien heb je straks te veel plantjes. Je kunt in april en mei op verschillende plekken meedoen aan plantenruil. 
Er zijn meer dieren in de stad dan je denkt

maart 2024:
grote zwermen spreeuwenVolkstuinen
1 maart weer open voor publiek!

Achter het Westerpark liggen twee volkstuinparken die steeds meer moeite doen op toegangeklijk te zijn voor algemeen publiek. Van lente tot herfst  (1 maart - 1 november) zijn ze van zonsopgang tot zonsondergang open voor publiek. Ze leggen ze wandelroutes aan en hebben ze een gezamenlijke website. Af en toe zijn er workshops en elke zaterdag kan (vanaf april) je informatie krijgen voer de soepuin voor de ingang van Nut en Genoegen (10.30 - 12.00 uur) website

 

Je kan dan ook even doorlopen naar de soeptuin van Bredius, voorheen bij het zwembad, nu in de volkstuin Sloterdijkermeer. website.

April 2024

1-30 april  - Stad vol tulpen 

In november is de basis gelegd voor een kleurrijke april-mei. In het Vondelpark en in tien buurttuinen verspreid over de stad werden tulpenbollen geplant door scholieren, vrijwilligers en buurtgenoten die gezamenlijk een tuin bestieren. De 5.000 tulpen die we in het voorjaar in het Vondelpark op verschillende plekken zien, zijn een donatie van onze partner iBulbs. De 5.000 tulpen in buurttuintjes in Amsterdam Noord, Centrum, Oost, Nieuw-West, Zuid en Zuidoost, zijn aan de bewoners geschonken door Tulp Festival Amsterdam. In april 2023 zetten deze tulpenveldjes de buurt in bloei en maken zij deel uit van de honderden soorten tulpen op tientallen locaties door heel Amsterdam. Een kleurrijk saluut aan het voorjaar, onder het motto: een tulp voor iedere Amsterdammer! 
Tip: in 2022 waren n de tuin van Hermitage Amsterdam 5.000 bijzondere tulpen te zien. Er is een buitencafeetje zodat je met een drankje alles rustig kan bekijken. Alle locaties van tulpentuintjes vind je op tulpenfestival Amsterdam

Noordoostpolder Tulpenroute.
Overigens is er sinds 2000 ook een speciale tulpenroute uitgezet in de Noordoostpolder voor fietsers en automobilisten.
tussen 19 april en 5 mei. https://tulpenfestival.nl/

Bijenzaden ophalen voor de zaaidag op 22 april

 
Elk jaar in april is er een nationale zaaidag. Dit jaar op 22 april.
Het is een dag om bloemzaad te planten waar bijen goed van kunnen eten. Via Pollinators kun je 2 zakjes zaadjes ophalen bij jou in de buurt.
Je kan ook zelf zaadjes uitdelen: wordt een voedselbank voor bijen. (klik hier voor informatie)
Er waren afgelopen jaar zo'n 1500  mensen die zakjes uitdeelden.  Wil je een zakje bloemzaadjes. Op de website vind je in de loop van april weer een kaart met plaatsen waar je zaadjes kan afhalen. 

Stuur ons een foto als de zaadjes uitkomen in de tuin, op het balkon of op de straat?


Mei

4 mei: Jordaan / Gouden Reaal - groene straatdag 

12.00 tot 16.00 uur


De Groene Straatdag op het Hendrik Jonkerplein wordt georganiseerd door de Werkgroep Meer Groen in de Jordaan i.s.m. Stichting Dock.

Op deze gezellige en hopelijk zonnige middag kunt u plantjes halen voor uw geveltuin, balkon of stadstuin. De opbrengst gaat naar een goed doel. U kunt ook terecht voor een gratis consult bij de plantendokter.

Daarnaast is er een plantenruilbeurs en er staan meerdere kramen waar u informatie kunt krijgen over groene en duurzame initiatieven. 

https://www.jordaangoudenreael.nl/nieuws/nieuws/groene-straatdag

 


Wandelen door tuinen in Noord
zaterdag 11 mei  van 9.00u - 16:00 uur

Verken Amsterdam Noord tijdens de TuinTrail Wandeldag! Alle tuinparken uit Noord gooien de deuren open, er zijn drie prachtige routes te wandelen. De 12 km landelijke route en een 13 km stedelijke route: ontdek de noordelijke tuinparken door middel van luisterverhalen. Ook is er een 2 km kaboutertrail route vanaf Tuinpark Tuinwijck. Combineer de routes voor een 25 km wandeling en ontdek zowel bekende als verborgen natuurparels van de stad. Laat je inspireren en sluit je aan bij onze missue om de stadsnatuur te beschermen en te versterken. Startpunten vanaf Tolhuistuin en Tuinpark Rust & Vreugd. Duur 3-4 uur per wandeling. Haal jouw gratis unieke TuinTrail-wandelkaart op 11 mei. De twee wandelroutes met (luister)verhalen zijn via www.tuintrail.amsterdam altijd gratis te bewandelen.
Telefoon opladen, oortjes mee, wandelschoenen aan en gaan!

Zaterdag 11  mei in Amsterdam Noord:
De Moestuinplantjesverkoopdag van moestuinschool Amsterdam is op zaterdag 11 mei van 12-16 uur. Om 12 uur hebben we een inspirerende spreker, Nicky van vlindertuin Mot in Mokum, die alles weet over hoe jij de vlinder kan helpen en we gaan samen met hem naar het insectenhotel kijken bij de sluis.
Adres: Sixhavenweg tussen de Willem I sluis en de Meeuwenlaan.

De rest van de middag is er moestuinplantjesverkoop en kan je je zelf gekweekte planten verkopen of ruilen, mocht je die hebben. Het is een mooie gelegenheid om de tuin te laten zien aan bezoekers, vrienden, bekenden en familie en samen te wieden en over tuinieren te praten.

   

Ook Voedseltuin IJplein heeft op zaterdag 11 mei Plantjesmarkt tussen 11:00 en 13:00 uur en ze serveren dan heerlijke koffie en taart. 
Website: www.amsterdamgroen.nl
Adres: Kwekerij Noorderbloemen. Heggerankweg 61, Amsterdam Noord