Lieve buurtbewoner,

Er is deze maand weer een nieuwe locatie voor de buurtborrel!

Het was erg gezellig eind augustus in café Kobalt. Maar….we hadden allemaal last van de harde akoestiek, dus we hebben besloten om de volgende ‘kandidaat’ te gaan proberen: op maandag 25 september (vanaf 17.00) gaan we naar café van Zuylen, hoek Singel en Torensteeg.

Onze borrel is in de grote ‘achterkamer’, ingang aan de Torensteeg. Er zijn hapjes bij de borrel te bestellen en je kunt uiteraard ook blijven eten. Laat ons vooral weten wat je ervan vond, we hebben nog meer pijlen op onze buurtborrelboog.         

Wil je meteen de agenda zien, hier kun je hem vinden, maar hij staat ook onderaan deze mail.

 

WANDELEN                                                                                                                                 Op woensdag 20 september gaan we met Dorette naar ArtZuid, een combinatiewandeling. We horen ook iets over de geschiedenis van de Apollolaan en het Joodse monument aldaar. Er is nog 1 plek vrij!

Donderdag 12 oktober lopen we met Jolande naar de Houthavens, er is daar intussen veel bijgebouwd. Als er tijd is, bekijken we het Brediusbad en het 4e Gymnasium.

Vrijdag 27 oktober doen we een ‘Rondje rond het Rijks’.

Alle wandelingen beginnen om 10.30 vanaf de Herenmarkt. Wil je mee wandelen, geef je op bij Janneke.

                          

GA MEE NAAR DE FILM

Woensdag 18 oktober is de filmdag van de maand, geef je op bij Willemijn    

 

MUSEUMBEZOEK                                                                                              

Op dinsdag 17 oktober bekijken we de overzichtstentoonstelling van het werk van Cas Oorthuys, verzetsfotograaf.    
We verzamelen om 11 uur bij de kassa van het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 en we praten na bij een van de cafés in de buurt. Zin om mee te gaan? Meld je aan bij Ina.


SPELLETJESMIDDAG                                                                                       

Op vrijdag 29 september van 15.00 - 18.00 tweedespelletjesmiddag in de piramide. Je kunt de hele middag binnenlopen, er kan geschaakt worden en er zijn heel veel bord- en kaartspellen. Zo leer je je buurtgenoten weer eens op een andere manier kennen! De vorige keer was het erg gezellig. Uiteraard is de koffie en de thee gratis. Lees er hier verder over.


CULTUURBUREN     

De Cultuurburen gaan op zaterdag 30 september om 16.00 naar een concert van het Damsco Quartet in het Huis met de Hoofden, oftewel de Embassy of The Free Mind, aan de Keizersgracht 123. Kaartjes koop je hier en laat Hennie even weten dat je meegaat.

        

Boekhandel EVENAAR najaar 2023


Zondag 24 september 15.00 uur
: Lezing van docent Indonesische politiek, geschiedenis en literatuur Max Lane over zijn veelbesproken boek Indonesia out of Exile (in het Engels)                                   

Vrijdag 29 september 17.00 uur: Feestelijke boekpresentatie Undercover aan het werk van Volkskrant-journalist Jeroen van Bergeijk - eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Joris Luyendijk                                                                           

Dinsdag 10 oktober 17.00 uur: Lanceringsborrel jubileum-editie De graanrepubliek 25 jaar van auteur en tv-persoonlijkheid Frank Westerman.

Wil je komen, graag even een mailtje naar info@evenaar.net, of kom langs in de winkel. Wil je de nieuwsbrief van de Evenaar ontvangen? Je kunt je hier inschrijven.


TIP VAN ANETTY

Op zondag 8 oktober is de jaarlijkse Groenmiddag Herfst in het Claverhuis (Elandsgracht 70) van 14.00 tot 17.30 uur.  

Er komt een spreker over paddenstoelen in de stad vertellen, er is een planten- en zadenruilbeurs, er zijn bloembollen en de plantendokter zal ook weer aanwezig zijn.  Meer groennieuws op onze groenpagina.

 

10 JAAR STADSDORP, MEER DAN 110 JAAR MOVIES!

Stadsdorper Susan bedacht voor ons feestjaar een erg leuk toetje:

We krijgen op zondagochtend 5 november een exclusieve vertoning aangeboden van de film Samen naar The Movies! De film van regisseurs Jan Willem Looze en Alex Rutten vertelt het verhaal van de geschiedenis van 100 jaar bioscoop The Movies. Er kunnen 120 mensen in de zaal, dus als wij hem niet kunnen vullen, zullen we natuurlijk ook onze buurstadsdorpen uitnodigen. Het programma ziet er zo uit:    

11.00 buurtbewoners welkom voor koffie (zelf afrekenen) 
11.30 film in zaal 1     
12.00 einde film en koffie/wijn en ander lekkers in de foyer (zelf afrekenen)

Wil je dit meemaken? Je kunt je nu al opgeven bij Janneke.

 

STEUN


Feest stadsdorp 10 jaar en de Embassy of the Free Mind vraagt steun 

In de prachtige tuin van The Embassy of the Free Mind mochten we ons tweede lustrum vieren. Daar spraken we elkaar, luisterden we naar de wijze liedjes met accordeon van Frans en werden we verrast door goochelaar Ramana die langs de tafels kwam met zijn kleine wonderen. Er waren heerlijke hapjes van Fratellini en Il Tramezzino, door De Twee Grieken werden we getrakteerd op hun warme soufflés. We kijken terug op een mooi feest ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan!

Over die tuin van de Embassy of the Free Mind gesproken, het tuinhuis is dringend aan vervanging toe en de Embassy vraagt wat hulp daarvoor, kijk hier hoe je bij kunt dragen aan een mooie schuilplek voor regen of hitte. De tuin is van woensdag tot en met zondag van 10-17 uur open, de toegang is gratis. Je kunt de Embassy ook meer structureel steunen - Jan Hein noemde het al in zijn toespraak - door vriend te worden. Ter plekke zijn stadsdorpers al vriend geworden, wil je dat ook, het kan natuurlijk alsnog, kijk op hun website. 


Grachtentuinen                                                 

Stadsdorper Pauline maakt zich sterk voor de stichting grachtentuinen, deze stichting zet zich in voor de bescherming van het groen van ons erfgoed. Bebouwing in tuinen moet worden gecontroleerd, sloop van illegale bouwsels en herplanting van bomen aan de gracht gestimuleerd. Met behulp van tellingen door bewoners inventariseert de stichting flora, fauna en leefklimaat van de grachtentuinen. Wil je hier meer over weten, stuur dan een mailtje aan de stichting.


Wandeling Indische buurt en koepelconcerten                   

De tip van de wandelclub
Aan het eind van de wandeling door de Indische buurt kon de wandelgroep dankzij Jurrien een kijkje nemen in de bijzondere Majellakerk, nu voornamelijk de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, je ziet dat er nog wat orkestleden aan het inpakken zijn na hun repetitie. In de kerk vinden regelmatig koepelconcerten plaats en omdat de kerk zo bijzonder is, staan die concerten deze keer in onze agenda. Dubbel genieten!


Uit de nieuwsbrief van het wijkcentrum d’Oude Stadt

De GGD komt in principe weer buurtgericht vaccineren in oktober 2023 in Wijkcentrum d’Oude Stadt,  Kerkstraat 123 te Amsterdam. U kunt ons bellen voor meer informatie en om eventueel een afspraak te maken: 020-6382205, u kunt ons ook mailen, of kom langs en drink gelijk een kopje koffie bij ons!

 

En uit de nieuwsbrief van Amsterdam Centrum

Kamer over? Verhuur 'm aan een student of starter!  Veel studenten en starters kunnen geen woning vinden in Amsterdam. Maar misschien heeft ú wel een kamer over. U kunt hem vaak belastingvrij en misschien zelfs zonder vergunning verhuren. Dat levert u geld en een gezellige huisgenoot op, en u helpt er iemand mee.


Tip van Angelique

Op 4 september startte Dance Connects Community haar najaarsprogramma voor iedereen vanaf 50 jaar. “We proberen met al onze dansactiviteiten zo veel mogelijk mensen van 50 jaar en ouder te bereiken omdat we er van overtuigd zijn dat dans en ontmoeting ontzettend goed zijn om lichaam en geest scherp en gezond te houden”.

HeenenWeer ritjes op At5

Nicoline van HeenenWeer schrijft:

Lieve mensen van Stadsdorp Buurt7, wat een leuke nieuwsbrief van jullie kwam ik tegen. En dat niet alleen omdat er een leuk verhaal over ons in staat… Ik ga me abonneren. Over HeenenWeer gesproken: misschien vinden jullie het leuk om te weten dat er sinds 4 september iedere maandag om 18.00 een miniserie over HeenenWeer Centrum als onderdeel van het hilarische ‘real life’ programma Damsko draait op AT5. Aanstaande maandag gaat het over wijkambassadeurs, die zoeken we dringend, in alle buurten.                                                    Wil je meer weten, mail Nicoline. We gaan natuurlijk kijken maandag!AGENDA

iedere donderdagochtend vanaf 10.30 koffie-inloop in Café Hegeraad

iedere donderdag van 12.00 – 14.00 ‘Tosti THURSDAY’ lunch, gratis koffie en thee, tosti 1,50

woensdag 20 september 10.30 wandeling ArtZuid, geef je op bij Janneke

zondag 24 september 15.00 Lezing Evenaar, geef je op bij Coen

maandag 25 september vanaf 17.00 buurtborrel bij van Zuylen

vrijdag 29 september 15.00 tot 18.00 spelletjesmiddag Piramide, inloop

vrijdag 29 september 17.00  Feestelijke boekpresentatie Evenaar, geef je op bij Coen

zaterdag 30 september 16.00 cultuurburen Damsco Quartet, koop zelf je kaartje, laat het Hennie weten

zondag 8 oktober Groenmiddag Herfst in het Claverhuis

dinsdag 10 oktober 17.00 Lanceringsborrel Evenaar, geef je op bij Coen

woensdag 11 oktober 12.00 Majellakerk openbare repetitie

woensdag 11 oktober 20.00 Majellakerk kamermuziek

donderdag 12 oktober 10.30 wandeling Houthavens, geef je op bij Janneke

maandag 16 oktober 20.00 cultuurburen Laagland in ITA, koop zelf je kaartje, laat het Hennie weten

dinsdag 17 oktober 11.00  Cas Oorthuys in Verzetsmuseum, geef je op bij Ina

woensdag 18 oktober film, geef je op bij Willemijn    

vrijdag 27 oktober 10.30 wandeling ‘Rondje rond het Rijks’, geef je op bij Janneke

maandag 30 oktober vanaf 17.00 buurtborrel waar? dat lees je in het volgende StadsdorpNieuws

zondag 5 november 11.00 Samen naar the Movies, geef je op bij Janneke

tot 1 oktober de tentoonstelling 'En toch zal ik’ in het Multatuli Museum

van 29 oktober tot 5 november festival in en bij het Multatuli Museum en opening van de nieuwe tentoonstelling over Multatuli en de Vrouwen