Lieve stadsdorpers,

We hebben de zomer gewoon verlengd en in september nog enorm genoten van allerlei buitenactiviteiten.


Nelson Carrilho 16 september

Om te beginnen de ‘beeldentocht’ van vrijdag 16 september. We waren blij dat we de voorspelde regen getrotseerd hadden, we hadden zelfs het grootste gedeelte van de tocht zon.

Het was heel bijzonder om de beeldhouwer Nelson Carrilho zowel bij zijn beeld ‘dragers van verre’ in het Westerpark als in zijn atelier in de Jordaan te ontmoeten. Hij vertelde indringend over zijn visie op de beeldhouwkunst, dansen, de wereld en het leven. We luisterden ademloos naar hem. Nelson maakt zijn beelden altijd zo dat ze verbinding maken met de omgeving waar ze in komen te staan. De lege ruimtes in zijn beelden symboliseren verlies. Hij heeft al meer dan 40 jaar zijn atelier in de Tuinstraat, hij zit er nog, maar helaas zijn in de loop van de jaren nagenoeg alle andere ateliers en kunstenaars die in de Jordaan zaten verdreven door te hoge woonlasten. Bij hem kun je altijd binnenlopen, zijn atelier is in de Tuinstraat 142. Robin van Erven Dorens, buurman van Nelson, heeft een mooie documentaire gemaakt, klik hier om te kijken. Meer informatie over Nelson kun je hier vinden.

 

Multatuli festival 18 september


Vanwege de regen was het programma van afgelopen zondag aangepast, alle buitenactiviteiten moesten worden afgelast of naar binnen verplaatst. Gelukkig was het al met al een groot succes; ondanks het slechte weer puilde het museum uit, mede dankzij diverse stadsdorpers die de tocht gewaagd hadden.

Er waren twee lezingen en daarna gaf Theater Djempol een wajangpoppenvoorstelling; het sprookje van de prinses en de leeuw. Buiten stond een tentje met Indonesische lekkernijen.

De kinderen die er waren mochten daarna boven zelf wajangpoppen knutselen terwijl beneden prachtige liedjes klonken, gezongen door Jessica Manuputty, met begeleiding van een gitarist.

 


Wandeling 12 september

We maakten vorige week een schitterende wandeling door Oud-West, Dorette leidde ons door onvermoed mooie straten en pleinen. We eindigden met een gezellige, zonnige lunch op het terras van het WG-café.



Tea For Two

Onlangs maakten we, door een suggestie van Hennie,  

kennis met een bijzondere buurtgenoot, ontwerper Pieter van Gendt. Hij studeerde HTS-bouwkunde, daarna stapte hij van de Rietveld academie over naar de Rijksakademie.

Pieter woont al ruim 40 jaar aan de Leliegracht op een mooie etage die hij als proeftuin heeft ingericht voor het ontwerp waar hij nu intensief mee bezig is, compact homes.

25 jaar geleden maakte hij furore met zijn ‘tea for two’ balkonnetjes die vrij eenvoudig aan de gevel vastgemaakt kunnen worden. Uiteraard heeft hij er zelf ook een en er hangen in onze buurt veel van deze knusse, compacte balkons, let daar maar eens op. Lees er hier meer over.

 

Amsterdam Energie

Albertien stuurde ons een interessant interview met Daphne Meijer, coördinator van Amsterdam Energie: “Drie actieve Amsterdammers wilden duurzamer leven, maar merkten dat er lokaal nog geen plekken waren waar zij informatie konden vinden. Daarom startten zij in 2011 de coöperatie Amsterdam Energie” aldus Daphne Meijer. “Amsterdam Energie begint met het informeren van mensen die graag zelf duurzaam energie willen opwekken, maar niet weten hoe. Als lid van de coöperatie kunnen zij deelnemen aan gezamenlijk ontwikkelde zonnedaken”.

Kijk hier op onze webpagina, er staat meer interessante informatie over verduurzaming op!

 

ZONDAG 25 SEPTEMBER CULTUURBUREN NAAR ITA

Hennie schrijft: We gaan naar De Eeuw van mijn moeder op zondag 25 september in onze Stadsschouwburg, het is een matinee die begint om 13.30 en eindigt om 18.10 uur (met twee pauzes).

De Eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie destijds van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven. Het hoofd van de familie verliest houvast en de familie moet daar een vorm in vinden. Je koopt zelf je kaartje bij ITA, maar laat Hennie even weten als je gaat, “dan kunnen we elkaar in de pauzes treffen”.

 

WANDELEN IN OKTOBER



Op donderdagochtend 6 oktober zal Hans ons rondleiden in de Transvaalbuurt, een bijzondere buurt, voor veel mensen onbekend. Spannend dus! Op de foto zie je het Steve Bikoplein.

Op zaterdagochtend 29 oktober gaan we naar het ‘watergebied’ rond restaurant Amsterdam, daar drinken we koffie en dan lopen we door het Westerpark naar de Buurtboerderij om te lunchen.

Voor alle wandelingen kun je je opgeven bij Janneke, dat kan ook per telefoon. (06-23468635).

 


MUSEUMGROEP

Vrijdag 7 oktober 14.00 bezoek met rondleiding in het Pianolamuseum in de Westerstraat, geef je op bij Janneke.

Tip van Eveline: Coronavaccinatie: Je kunt zonder afspraak voor je 1e of 2e prik en voor de booster of de herhaalprik (wel even nagaan of je daarvoor in aanmerking komt) op woensdag 12 oktober tussen 13.00 en 17.30 uur binnenlopen in het Claverhuis; de GGD gaat de wijk in met een mobiel prikteam.

 

AGENDA

zondag 25 september cultuurburen ITA 13.30, geef je op bij Hennie

maandag 26 september vanaf 17.00 buurtborrel bij de Twee Grieken, geef je op bij Els, laat Els ook even weten of je iets wilt eten bij je drankje

donderdag 6 oktober 10.30 rondleiding Transvaalbuurt door Hans, geef je op bij Janneke

vrijdag 7 oktober 14.00 bezoek met rondleiding museumgroep Pianolamuseum in de Westerstraat, geef je op bij Janneke

Zaterdag 29 oktober 10.30 wandeling watergebied en Westerpark, geef je op bij  Janneke

3, 17 en 31 oktober Zingen met Marianne op maandag. Er zijn nog een paar plaatsen vrij! Kijk hier voor meer informatie

iedere donderdagochtend vanaf 10.30 koffie-inloop in Café Hegeraad

Hartelijke herfstgroeten van het webteam

Ella, Ina, Nina, Janneke