We maken kennis met een bijzondere buurtgenoot, ontwerper Pieter van Gendt.

Hij studeerde HTS-bouwkunde, daarna stapte hij van de Rietveld academie naar de Rijksakademie.

Pieter woont al ruim 40 jaar aan de Leliegracht op een mooie etage die hij als proeftuin heeft ingericht voor het ontwerp waar hij nu intensief mee bezig is, compact homes. Bijna alles is zichtbaar en makkelijk grijpbaar, dat zie je mooi in zijn keuken.

25 Jaar geleden maakte hij furore met zijn ‘tea for two’ balkonnetjes die vrij eenvoudig aan de gevel vastgemaakt kunnen worden. Uiteraard heeft hij er zelf ook een! Er hangen in onze buurt veel van deze knusse, compacte balkons, let daar maar eens op.

In zijn vrije tijd mag hij graag tango dansen, op het moment dat we hem spraken was hij al bijna op weg naar een tango weekend in Antwerpen.

In Amsterdam werkt hij als vrijwilliger in een hospice, met veel plezier, ondanks de vaak verdrietige dingen die daar gebeuren. Het plezier haalt hij uit het iets kunnen betekenen voor mensen in hun laatste weken, maar ook uit het positief ingestelde team.

In de OBA heeft hij een cursus '3d geprinte zoutvaatjes ontwerpen' gegeven. Daarnaast vindt Pieter het ook nog steeds heel leuk om te ontwerpen. Zijn huis zit vol met mooie en slim ontworpen dingen, hier bijvoorbeeld het opklapbed in zijn woonkamer, volgeplakt met oude kaarten en foto’s.