Lieve Stadsdorpers,


Dank jullie wel voor de leuke reacties op het vorige StadsdorpNieuws, dat stimuleert ons om op dezelfde voet door te gaan! Ook heel fijn dat onze oproep voor het onderhoud aan de Stolpersteine weerklank heeft gevonden; drie stadsdorpers hebben zich daarvoor opgegeven. Daarbij kregen we ook reacties van onze ‘buurdorpen’, het plan is dat we er een samenwerkingsproject met Stadsdorp Noord-Jordaan en Stadsdorp Grachtenstraatjes van maken. Meer informatie over dit project vind je hier op onze website. Wil je meedoen, meld je dan bij Susan.

MUSEUMBEZOEK STADSARCHIEF: AL DIE AMSTERDAMSE MENSEN


Dinsdagochtend 13 december om 11 uur gaan we naar de tentoonstelling 'Al die Amsterdamse mensen… Foto’s 1935-1975' in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat 32.

Er zijn daar nóg twee tentoonstellingen te zien: 100 jaar de Kring en Stadsverwanten.

Met de Museumkaart of de Stadspas is de toegang gratis, heb je die niet, dan betaal je € 7,50.

Na afloop kunnen we koffiedrinken bij de buren, café-restaurant de Bazel. Geef je op bij Janneke, dat kan ook per telefoon 06-23468635.

 

WANDELEN  

Zaterdag 26 november gaan we naar Haarlem, daar krijgen we een rondleiding door de binnenstad. Uiteraard met koffie bij aankomst en we lunchen op de Oude Groenmarkt voordat we weer op de trein stappen. 

gaan we traditiegetrouw naar Tuindorp Oostzaan om de kerstverlichting te bekijken. Deze keer krijgen we daarbij ook een rondleiding (3 euro per persoon) in de museumwoning aan de Kometenweg. Voordat we met de pont teruggaan naar het Centraal Station, lunchen we aan het IJ. Alle wandelingen starten om 10.30 vanaf de Herenmarkt. Bij beide wandelingen is nog plaats voor 1 wandelaar. Geef je op bij Janneke.  DE AANHOUDER WINT!


Eveline van het comité Westelijke Grachtengordel schrijft: “Ons doel is kadewandherstel met behoud van de bomen en dat gebeurt op het Singel! Zie deze foto”.

Mooi resultaat! Maar er is nog meer werk aan de winkel.

Kijk op de website van het comité Westelijke Grachtengordel, daar kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

Het Parool heeft er onlangs ook aandacht aan besteed, lees hier het artikel.

Op onze website vind je ook een rubriek met foto’s en informatie over de kadewerkzaamheden, die wordt binnenkort uitgebreid met informatie over het comité Westelijke Grachtengordel.

 

KERSTCONCERT IN DE WESTERKERK

Op 10 december om 20.00 is een Kerstconcert in de Westerkerk: Het Grootkoor zingt, Henk Poort is solist.

Er zingt in ieder geval één stadsdorper mee! Koop hier je kaartje.

 

Gewandeld: GWL-terrein en Westerpark


Op een zonnige zaterdagochtend eind oktober liepen we met 16 wandelaars naar en over het Gemeentelijk Waterleiding terrein, Nederlands eerste duurzame wijk. Onderweg zagen we nog het 1e Marnixplantsoen (in bolwerkvorm), het Constantiahofje in de Willemsstraat en prachtige Amsterdamse School bij het van Beuningenplein, met de ‘omarmende’ inkeping op de hoek. Na de koffie in café-restaurant Amsterdam staken we het Westerpark dwars door, keken onderweg nog even bij het scheren van een ezeltje (vanwege de warmte) en bij de bijzondere kapel van Sint Barbara. Een langgerekte lunch werd het, in de buurtboerderij en ook op het terras!

 

Embassy of The Free Mind, van harte gefeliciteerd!!

Jasha van de Embassy of The Free Mind schrijft: We hebben geweldig nieuws: Op 1 november heeft Unesco bekend gemaakt dat de Bibliotheca Philosophica Hermetica collectie van de Embassy of The Free Mind wordt toegevoegd aan het Unesco Memory of the World Register”.

Wat een fantastische opsteker, we zijn erg blij voor alle mensen van de Embassy!

 

AGENDA 

woensdag 23 november film om 13.00 gaan we de film Vortex in Eye bekijken, na afloop praten we er met een drankje over na. Koop zelf je kaartje en laat Willemijn weten dat je meegaat

zaterdag 26 november 10.30 rondleiding in de binnenstad van Haarlem, nog 1 plek vrij, geef je op bij Janneke

maandag 28 november en 12 december, vervolg op 9 en 23 januari 2023: Zingen met Marianne. Er zijn nog een paar plaatsen vrij in de middag, kijk hier voor meer informatie. Geef je op bij Marianne

maandag 28 november vanaf 17.00 buurtborrel bij de Twee Grieken, geef je op bij Els. Laat Els ook even weten of je iets wilt eten bij je drankje 

zaterdag 10 december 20.00 Kerstconcert Westerkerk

dinsdag 13 december 11.00 bezoek aan het Stadsarchief, geef je op bij Janneke

 vrijdag 16 december 10.30 wandeling Tuindorp Oostzaan, nog 1 plek vrij, geef je op bij Janneke

iedere donderdagochtend vanaf 10.30 koffie-inloop in Café Hegeraad

Het volgende StadsdorpNieuws zal rond 17 december verschijnen, dan zullen we zeker meer Kerstconcerten vermelden. Je kunt ook alvast kerstconcerten amsterdam centrum 2022 googelen, dan zie je allerlei websites met kerstconcerten in de buurt.

En dan ook alvast dit: geen buurtborrel op 26 december, maar op 2 januari vanaf 17.00 Nieuwjaars(buurt)borrel bij de Twee Grieken!

Warme groeten van het webteam

Ella, Ina, Nina, Janneke