VOLGEND JAAR BESTAAN WE 10 JAAR, DOE MEE!

Uiteraard gaan we dit vieren. Hoe, dat gaan we helemaal samen bedenken en doen. Het plan is om een werkgroep te vormen met zoveel mogelijk stadsdorpers, zodat het echt een gezamenlijk feest wordt. Een datum is er nog niet, die kiezen we ook in overleg.

Alle ideeën zijn welkom en iedereen die mee wil doen in de werkgroep of alleen maar praktisch wil meehelpen, ontvangen we met open armen. Ook al heb je je nog maar net aangemeld bij het stadsdorp, aarzel niet om mee te doen, dit is je kans om je buurtgenoten te leren kennen!

De bedoeling is om eind januari of begin februari bij elkaar te komen om te stoeien met allerlei ideeën en om meteen ook een praktische uitwerking te bedenken.

Wil je meedoen?  Meld je bij Janneke, dat kan ook per telefoon 06-23468635.

 

CULTUURBUREN NAAR BAROKOPERA IN DELAMAR

Vrijdag 20 januari gaan we naar een sprankelende voorstelling van ‘onze eigen’ barokopera, Reis naar de Maan. Mooie muziek met veel dans, zang, vliegende musici en acrobaten, te zien in het DeLaMar theater. De voorstelling begint om 20.00. Klik hier om naar de site van Barokopera Amsterdam te gaan. Je vindt daar ook een kort filmpje wat absoluut naar meer smaakt.
Koop op de website van DelaMar je kaartje en laat Hennie weten dat je gaat, dan kunnen we elkaar in de pauze ontmoeten. 

 

MUSEUMBEZOEK DE NIEUWE KERK: DE EEUW VAN JULIANA

Dinsdag 10 januari bezoeken we de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen.

In een spectaculaire paleissetting reis je terug in de tijd en zie je Juliana volwassen worden, van jong prinsesje tot standvastig vorstin, in de roerige wereld van de 20stee eeuw. Wil je mee, meld je dan bij Ina.

 

WANDELEN

Woensdag 11 januari gaan we met Dorette de Jugendstil rondom het Spui ontdekken. We eindigen met een bezoekje aan ARTI, we lunchen daar ook.

Zaterdag 21 januari gaan we de NDSM-kant op, het gebied dat enorm in beweging is. We lunchen aan het IJ.

 

STADSDORPMUZIEKGROEP ZOEKT IEMAND DIE CELLO OF FAGOT SPEELT 

We maken 2 keer per maand muziek en we hebben nu de volgende bezetting: twee fluiten, twee violen, altviool en piano, maar helaas is degene die cello speelde gestopt.  

Wil je meedoen, of speel je zelf geen cello of fagot, maar weet je iemand die dit misschien leuk zou vinden, stuur dan een mailtje naar Judith, je kunt haar ook bellen op 020 6266578.

Andere instrumenten zijn ook altijd welkom! Kijk voor meer informatie over de muziekgroep op de website van het stadsdorp.

 

STADSDORPBRIDGEGROEP ZOEKT OOK NIEUWE LEDEN

We bridgen in principe elke dinsdagmiddag, van 13.30 tot 16.30, de afspraken worden per keer gemaakt, je bridget dus niet elke week en de tijden zijn ook flexibel. De gezelligheid staat hoog in het vaandel! Wij vinden het leuk als nog 1 à 2 stadsdorpers zich bij ons aansluiten. Kijk hier voor meer informatie.

 

HULP GEZOCHT VOOR EEN HALF UUR EENS PER 2 WEKEN.

Stichting Marline Fritzius geeft mensen met afasie de kans zich beeldend te uiten. Bas schrijft:

“Onze stichting zoekt per januari iemand die Roël op maandagochtenden om 11 uur in zijn rolstoel van de Rietvinck naar het atelier op de Brouwersgracht 222 kan brengen. Roël kan door hersenletsel niet meer spreken noch lopen. Hij woont in verpleeghuis de Rietvinck, slechts 10 minuten lopen van ons atelier. Door jouw tijd geef jij hem de mogelijkheid naar de schilderbijeenkomsten te gaan, en vergroot je zijn wereld die door ernstige afasie beperkt is. Alvast bedankt!” Voor meer informatie of om je aan te melden, stuur een mailtje naar Bas.

 

BUURTKRANT ZEVEN ZOEKT BEZORGERS

Sinds we een eigen rubriek hebben in Buurtkrant Zeven (hier online te lezen) zijn er steeds meer mensen die zich aansluiten bij het stadsdorp! Die Buurtkrant moet wel huis aan huis bezorgd worden. Nanny coördineert de bezorging. Een jaar geleden meldde zich al een aantal mensen als ‘postbode’ voor Buurtkrant Zeven, maar intussen is er weer behoefte aan extra bezorgers. Viermaal per jaar zou je ongeveer 300 krantjes in brievenbussen moeten doen, een uurtje werk; de eerstvolgende keer is in maart. Er zijn vast mensen binnen ons stadsdorp die dit willen doen, je kunt er bijvoorbeeld ook een gezellige wandeling met een buurtgenoot van maken! Stuur een mailtje aan Nanny of bel haar: 06 14776875.

MEER HITTEGOLVEN DOOR KLIMAATVERANDERING IN AMSTERDAM

“Samen gezonde binnenklimaten creëren in opwarmende steden!”

De onderzoeksvraag hierbij is: Hoe zullen verstedelijking en klimaatverandering samen de zomerse binnenklimaten in Amsterdam en andere Europese steden beïnvloeden? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, worden er ‘living labs’ opgezet met lokale gemeenschappen.

In het Amsterdam Living Lab worden temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentraties gemeten in ongeveer 100 woningen in Amsterdam. Het project richt zich vooral op burgers die zich thuis warm en ongemakkelijk voelen tijdens hittegolven. Woon je in Amsterdam en heb je interesse om als vrijwilliger een weerstation in je huis te plaatsen? Dit is een interessant project waar je aan mee kunt doen!  Kijk voor meer informatie over dit experiment op deze website.

 


CADEAUTIP, BOEK GESCHREVEN DOOR STADSDORPER:

Prinsessentranen door stadsdorper Willem Kalb
(Willem maakte jarenlang de nieuwsbrief van ons stadsdorp).

In de 19e eeuw waren in Europa nog een aantal oude dynastieën aan het bewind. De verschillende vorstelijke families waren onderling nauw verwant. Om de banden te verstevigen werden zonen en dochters vaak onderling uitgehuwelijkt. Deze verhalen geven een mooi inkijkje in de wereld van de vorstelijke residenties die naar buiten toe altijd een beeld lieten zien van verhevenheid, degelijkheid en plicht, maar waar zich achter de paleisdeuren kleine en grote tragedies afspeelden. Lees er hier meer over, ook over hoe je het boek kunt bestellen.

 Nina heeft mooie foto’s van ons eigen Light Festival op onze website gezet, er kunnen meer foto’s bij! Stuur ze op naar de redactie.

 

KERSTCONCERTEN

Je hoeft je tijdens de kerstdagen niet te vervelen. Op tweede kerstdag kun je bijvoorbeeld om 10.30 naar de Cantatedienst in de Westerkerk Kijk in hun agenda voor meer activiteiten. 

In de Waalse kerk zijn ook mooie concerten, onder andere op tweede kerstdag om 15.15.

De Dominicuskerk heeft de middag en avond van eerste kerstdag open huis, kijk hier.

.      

Tips om de winter door te komen: Nina heeft plakfolie op haar ramen aangebracht, Janneke heeft tochtgordijnen genaaid voor de meest tochtige plekken: trapgat en voordeur en Ella naaide 8 kussens om op de koude bootrand te leggen. Op deze site vind je behalve gordijnstoffen ook goed advies over tochtbestrijding.

Meer tips altijd welkom!

Ook mooi: Bij het breien bij Ciska, iedere eerste dinsdag van de maand, worden (onder andere) warme mutsen gebreid voor dakloze mensen, hier zie je het eerste resultaat.

 

  Agenda 

25 december vanaf 13.00 open huis Dominicuskerk

26 december om 10.30 cantatedienst in de Wester en 15.15 concert in de Waalse kerk

maandag 2 januari vanaf 17.00 Nieuwjaarsbuurtborrel bij de Twee Grieken, geef je op bij Els. Laat Els ook even weten of je iets wilt eten bij je drankje 

Maandag 9 en 23 januari 2023: Zingen met Marianne. Er zijn nog een paar plaatsen vrij in de middag, kijk hier voor meer informatie. Geef je op bij Marianne

Woensdag 11 januari Jugendstiltocht rondom het Spui, kijkje en lunch in ARTI. Geef je op bij Janneke

Zaterdag 21 januari NDSM-werf, na afloop een hapje aan het IJ. Geef je op bij Janneke

iedere donderdagochtend vanaf 10.30 koffie-inloop in Café Hegeraad

 

Het volgende StadsdorpNieuws verschijnt eind januari.

 

We wensen jullie allemaal zo vredig mogelijke kerstdagen!

Het webteam Ella, Ina, Nina, Janneke