Stolpersteine

Donderdag 31 maart 2022, rond 12u werden twee Stolpersteine gelegd ter hoogte van Keizersgracht 1 (om de hoek op de Brouwersgracht).
Het is voor Mozes Samson van der Woude die in 1943 op 51 jarige leeftijd in Auschwitz vermoord werd en voor Jansje van der Woude-Moscoviter in 1942 met 55 jaar vermoord in Auschwitz. Het is een initiatief van Sophie die op de  Keizersgracht woont.
(Op deze website/ app kun je zien waar nog meer stolpersteine liggen.)

 

Coos en Ina meldden allebei dat er vorige week ook langs de hele Herengracht Stolpersteine geplaatst zijn bij de huizen waar Joodse mensen woonden die het slachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn gesponsord door een Amerikaan met Joodse wortels en een appartement aan de Herengracht. Onbekend met het Stolpersteine concept, raakte hij erdoor gefascineerd en met medewerking van de gemeente zijn nu alle 60 adressen, waarvan 24 op ons deel van de Herengracht, voorzien van een steentje. Plaatsing was op maandag en dinsdag, bij veel huizen zie je nog groen of bloemen liggen. 

 

JOMA (Jewish secOnd generation art & family Museum Amsterdam)

Vorig jaar hadden Maarten van der Heijden en Janneke al contact over zijn plannen om dit museum te maken in zijn huis aan de Brouwersgracht 49 en nu is het zo ver: het JOMA ging 9 april 2022 open voor publiek! Het JOMA is een nieuw huismuseum dat de beeldende kunst en de familieverhalen van Maarten toont. De kunst die Maarten maakt gaat over het besef dat joden sinds mensenheugenis bedreigd worden in hun bestaan.

Er is op 31 maart al een onofficiële opening geweest na het leggen van twee Stolpersteine bij de hoek Brouwersgracht/Keizersgracht. De aanwezigen voor deze gebeurtenis werden door Maarten uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken in zijn JOMA. Maarten heeft in het souterrain van zijn huis een werkelijk prachtig museum gemaakt. Een pareltje! Alles is er, er is een mooi aangelegde museumtuin, er is een heuse museumwinkel (in het knusse museumcafeetje) en er is een bibliotheek. Lees hier meer over in het verslag van Janneke.

Het JOMA is geopend van donderdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur.  JOMA, het museum van Maarten van der Heijden in het souterrain op Brouwersgracht 49