door: Janneke
28 maart 2022

Maandagmiddag bezocht ik onze gracht- en stadsdorpsgenoot Maarten van der Heijden.

Vroeger
Lang geleden, in de jaren 70, speelden we veel samen in kleine ensembles, barokmuziek op oude instrumenten. Maarten is zowel violonespeler (violone is iets tussen een viola da gamba en contrabas in) als psycholoog en heeft destijds een zeer intensief dubbelleven geleid. Toen Theo en ik in Amsterdam kwamen wonen kwam ik hem al snel tegen in de buurt; hij bleek onze overbuurman te zijn. Nou ja, een blok verder dan.

Museum aan huis gaat open
Vorig jaar hadden Maarten en ik al contact over zijn plannen om een museum te maken in zijn huis aan de Brouwersgracht 49 en nu is het zo ver: Het JOMA gaat komend weekend open voor publiek!

Er is op 31 maart al een onofficiële opening geweest na het leggen van twee Stolpersteine bij de hoek Brouwersgracht/Keizersgracht, de genodigden daarvoor werden weer door Maarten uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken in zijn JOMA.


Prachtig

Maarten heeft in het souterrain van zijn huis een werkelijk prachtig museum gemaakt. Een pareltje! Alles is er, er is een mooi aangelegde museumtuin, er is een heuse museumwinkel (in het knusse museumcafeetje) en er is een bibliotheek.

Het eerste kunstwerk dat ik zag was de eerste opdracht van de Rietveld Academie, waar Maarten 5 jaar aan studeerde na het psychologie- en muziekbijltje erbij neergelegd te hebben.


Spullen gefotografeerdHij had al jaren 141 verhuisdozen staan met zijn persoonlijke geschiedenis erin en hij gaf zichzelf de opdracht om elke week twee dozen uit te pakken, te inventariseren en te fotograferen: een conceptueel kunstwerk. Dat resulteerde in een schitterend drieluik met veel foto’s en andere getuigenissen van zijn verleden en zijn familie.

We haalden uiteraard ook even herinneringen op bij de muziekfoto’s waar we allebei op staan.


Tweede generatie

In het museum wordt het verhaal verteld over de gevolgen van de holocaust tot in de volgende generaties. De kunst die Maarten maakt gaat over het besef dat de Joden sinds mensenheugenis bedreigd worden in hun bestaan. Indrukwekkend.

Het JOMA is geopend van donderdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00