Lieve stadsdorpbewoners,

BUURTBORREL OP MAANDAG 27 NOVEMBER BIJ CAFÉ NIEUW AMSTERDAM!

Bij Lucca Due waren de bitterballen goed en het was weer erg gezellig. Maar het was helaas ook echt te vol en te druk.

Gelukkig is de nummer 1 van onze lijst intussen weer open op maandag! Dus op maandag 27 november vanaf 17.00 gaan we naar Café Nieuw Amsterdam in het West-Indisch Huis aan de Haarlemmerstraat 75.

Op hun website kun je een korte geschiedenis zien van het gebouw.
Uiteraard kunnen we hier een hapje blijven eten, ook hier wordt dat een iets beperktere keuze uit het menu.

 

VRIJDAG 24 NOVEMBER SPELLETJESMIDDAG UITGEBREID MET BREIEN EN HAKEN

Volgende week vrijdag 24 november van 15.00 – 18.00 in de Piramide                                                                                
Ciska komt vrijdagmiddag ook, met een mandje vol brei- en haakspullen. Al sinds 2 jaar wordt er bij Ciska thuis eens in de maand gebreid met een paar stadsdorpers, dat is altijd heel gezellig. En mannen, laat je niet afschrikken! Op deze foto uit 1907 zie je de gouverneur van Arizona met sigaar en breiwerkje. Ciska is een expert in breien en haken, dus je kunt het vanaf het begin leren van haar of hulp vragen bij iets waarmee je al bezig bent. Verder kunnen we natuurlijk ook weer allerlei spelletjes doen, voor elk wat wils!

We sluiten af met een feestelijk eindejaarsdrankje, want in december slaan we de spelletjesmiddag over. Vrijdag 26 januari gaan we dan weer verder.

 

GA MEE NAAR DE FILM

Op woensdag 22 november 13.15 gaan we naar de film ‘Das Lehrerzimmer’ in de Filmhallen. Geef je op bij Willemijn.    

Dinsdag 12 december is de filmdag van volgende maand

 

MUSEUMBEZOEK

Op dinsdag 19 december om 11.00 gaan we naar het Scheepvaartmuseum om Food for thought te zien: onze totale voedselketen, gezien door fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen.

Nazit in het museumcafé. Wil je mee? Meld je aan bij Ina.

 

LEZEN IN HET STADSDORP

Er zijn nu zes Leeskringen in ons stadsdorp, vijf daarvan zijn momenteel vol, maar de zesde, die van Paul, heeft nog plaats! Paul zegt: ‘Onze leeskring heeft geen naam, geen thema! Lekker flexibel. Per bijeenkomst besluiten we samen met wat en wanneer verder. Extra leden zijn welkom!’

Heb je zin om mee te doen, stuur dan een berichtje naar Paul of bel hem even: 06-51954288.

Op onze website kun je zien welke boeken door de andere vijf gelezen zijn, ziehier de linken en de onderwerpen:

leeskring A’dam  boeken die zich in Amsterdam afspelen;

leeskring NU debutanten en nieuwe boeken;

leeskring IV actuele Nederlandse boeken, zowel romans als non-fictie;

leeskring Evenaar Reisboeken reisboeken;

leeskring Evenaar biografieën (auto)biografische boeken, liefst aanschurend tegen reisboeken.

Over Evenaar gesproken, Coen, nu al een dik halfjaar de nieuwe eigenaar van de leuke reisboekwinkel, organiseert er interessante evenementen en hij vindt het ook leuk om met het stadsdorp samen te werken. Kijk hier naar een grappig filmpje over de republiek Evenaar.

 


Zaterdag 25 november 13.00
Evenaar (Singel 92, ingang Korsjespoortsteeg) Signeersessie 'Bush Life'.

Safarigids en auteur Caroline Langevoord komt speciaal langs om haar nieuwe boek te signeren. Een boek vol avonturen, zo stelen bavianen haar eten, valt een cobra haar aan op het toilet en slaapt ze (zonder het te weten) naast een leeuw. Kom langs en bemachtig een uniek, gesigneerd exemplaar!

 
Zondag 3 december 15.00
'De stad in de literatuur'.

Een gesprek over de stad in de literatuur tussen de schrijvers Michelle van der Kind (Sea, seks & witlof) en Martien van Agtmaal (Het objectief) en boekhandelaar Coen Borgman. In beide werken speelt de stad Amsterdam en het alledaagse leven een belangrijke rol. Michelle en Martien zullen dieper ingaan op de stad als inspiratiebron en vrijuit vertellen over hun schrijverschap. Entree is gratis, maar laat Coen wel even weten dat je komt.

 

CULTUURBUREN

Zaterdag 30 december 20.15 Muziekgebouw aan t IJ 'Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek'

Hennie schrijft: De voorstelling is intiem en gaat over de wereld die in de fik staat, zoals ook nu. Er komen zware onderwerpen langs. De muziek die gespeeld wordt is van Bartók, Andriessen, Stravinsky en Breuker.

Laat Hennie even weten dat je meegaat, dan kunnen we elkaar vooraf treffen die avond, er zijn geen besproken plaatsen.

 

TIP VAN MARIANNE

Twee gratis concerten door het conservatoriumorkest onder leiding van Ed Spanjaard in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam.

Zaterdag 18 november 16.00 Edvard Grieg pianoconcert
Vrijdag 24 november 12.30 pianoconcerten van Mozart en Beethoven

Schone grachten!

Een flink aantal bewoners van de even kant van de Herengracht tussen de Brouwersgracht en de Blauwburgwal heeft de handen ineen geslagen, bezems en prikkers gekocht en op zondagochtend 5 november een begin gemaakt met het opruimen van zwerfvuil op hun stukje gracht. Het project -ze gaan dit dus regelmatig doen- heet Schoon genoeg op de Herengracht! Er is een goede kans dat de Burghtschool ook mee gaat doen.

Mooi initiatief en hopelijk werkt het aanstekelijk, we gaan kijken of en hoe we deze actie uit kunnen breiden in onze buurt!

De dag erna kregen we dit mooie verhaal van Hennie, het speelde zich op diezelfde zondagochtend af op het Singel.

Ingezonden stuk van Hennie

Zondagochtend, het is droog en op straat ligt enorm veel troep. Ik zie de rotzooi liggen vanuit mijn raam en zoals zo vaak ga ik naar buiten om het op te ruimen. Ik hang net als een acrobate boven het Singel plankier om de pizza dozen uit het water te halen als er een man mij aanspreekt en vraagt of hij een gedicht voor mij mag voordragen. Wat een verassing op deze regenachtige grijze zondagochtend. Ik luister aandachtig en hij vertelt mij na zijn straat performance dat hij al 40 jaar op straat woont en 4 gedichtenbundels heeft geschreven.

Hij heet Hilmano van Velzel en is in Suriname geboren. Sinds hij op jonge leeftijd in Nederland kwam wonen woont hij op straat. Als ik hem later via Google opzoek blijkt dat hij wel een huis heeft gehad maar dat dit woonproject niet is gelukt.

De Dakloze Dichter, met deze naam kent men hem, helpt mij met het opruimen van de laatste rommel en dan vervolgt hij na een vriendelijk tot ziens zingend zijn weg.

Een mooi klein geschenk zomaar gekregen op deze zondagochtend.

Hennie Detiger

06/11/2023

Wandelen

Wandelen in oktober in de regen! Nog nooit hadden we zoveel regen als in deze maand, maar we zijn stug door blijven wandelen. Meestal viel het ons toch mee en onlangs hadden we, ondanks een slecht vooruitzicht, geen druppel regen en zelfs af en toe zon.

We wandelden naar de Houthavens, we zagen de beelden van markante Amsterdammers op de Wallen en we liepen langs het IJ naar het Java-eiland.

fotoverslagen vind je hier

 

Movies zondagochtend 5 november

Het was geweldig, ons laatste feestje! Wat een bijzondere en mooie film over de geschiedenis van deze bijzondere bioscoop, de oudste van Amsterdam. We kregen ook veel enthousiaste reacties van de aanwezigen. We waren met 60 stadsdorpers, ook onze ‘buren’ van stadsdorp Noord-Jordaan, Westerdok, Gracht en Straatjes waren er. Het was bij de koffie vooraf een gezellige boel, zodanig dat we vergeten zijn foto’s te maken… dus hier een paar oude foto’s van de Movies.

Hartelijke groeten van het webteam

Ella, Nina, Jan Hein, Janneke