Het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal had besloten om de evenementen rond de onthulling van de gedenksteen voor de 44 slachtoffers van het bombardement en de herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk aan te passen aan de maatregelen die getroffen zijn tegen het verspreiden van het Coronavirus.

Op 11 mei 2020 werd de gedenksteen onthuld door oud-burgemeester Job Cohen. Nico Schoen, destijds ooggetuige als 5-jarige, was als enige aanwezig en legde bloemen neer. 

Door de coronacrisis konden wij er niet bij zijn. Gelukkig werd een film gemaakt door cineast Robin Bekker. De film kun je hier bekijken. Ook werd er aandacht aan besteed door Het Parool, de NRC en de Gemeente Amsterdam. Op deze manier hopen we dat je toch een indruk krijgt van de onthulling. Een uitgebreider artikel komt in de Buurtkrant.

Het programma was als volgt:

11 mei 2020

10.50   Korte presentatie door Fred Geukes Foppen (op de foto in het midden) namens het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal

10.55   Onthulling van de gedenksteen door oud-burgemeester Job Cohen (rechts op de foto) en presentatie van het boek "In Memoriam de Blauwburgwal"

11.00   Bloemlegging door Nico Schoen (links op de foto) namens nabestaanden en buurtgenoten.

Het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal is van plan om de herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk voor nabestaanden, (oud)buurtbewoners en andere belangstellenden te organiseren wanneer dit soort bijeenkomsten weer mogelijk is. Gedacht wordt aan 21 mei 2021.

Het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal wil iedereen die een donatie heeft gedaan voor de gedenksteen hartelijk bedanken. Het streefbedrag van € 10.000 is overschreden. Een geweldig resultaat, dat extra goed van pas komt, nu er uiteindelijk twee momenten van herdenking zullen zijn.

Het boek In Memoriam de Blauwburgwal, verhalen van ooggetuigen en slachtoffers van Fred Geukes Foppen is nu verkrijgbaar bij Boekhandel Evenaar, Korsjespoortsteeg 2, 1015 AR Amsterdam en bij de Stadsboekwinkel, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam.