Archief - tips in Coronatijd 2020


Ontwikkelingen in Amsterdam:

Volg hier de laatste ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Door te klikken krijg je de flyer "Voor elkaar in Amsterdam"


Hier kun je vinden welke winkels in Amsterdam nog open zijn.Elke avond kun je live vanuit Pakhuis de Zwijger het laatste nieuws over het coronavirus volgen.

Wegwijzer
Amsterdammers die online op zoek zijn naar contact, hulp of informatie kunnen vanaf nu terecht op wijzer.amsterdam. Het is een digitale wegwijzer ontwikkelt door de OBA en de Gemeente. Deze website is een rijk gevarieerde vraagbaak op allerlei gebied. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Algemene ontwikkelingen en adviezen:
Klik op een land en je ziet een overzicht van de stand van zaken m.b.t. het coronavirus in dat land.
https://www.covidvisualizer.com/ of http://cortona.typly.co.za/

Corona in huis: hoe schoon is virusvrij?
Met afstand houden en handen wassen drukken we het coronavirus hopelijk de kop in. Maar dat biedt geen volledige garantie om niet besmet te raken. Het virus is namelijk ook overdraagbaar via oppervlakken. Hoe houden we ons huis virusvrij?

Ondersteuning voor mantelzorgers
Een extra belangrijk aandachtspunt in deze Coronatijd.
Markant organiseert een wekelijkse online gespreksgroep en er is 4 dagen per week een telefonisch spreekuur voor mantelzorgers die met vragen zitten of hun zorgen kwijt willen. Lees meer in de nieuwsbrief van Markant.

Een nieuwsbrief van Nederland zorgt voor elkaar met veel informatieve weetjes.

Onze lieve stad heeft je hulp nodig.
Niemand heeft het makkelijk, maar sommigen hebben het moeilijk. Ouderen in thuisquarantaine. Daklozen. Kwetsbaren. Mensen die Dat zijn de Amsterdammers die er wel zijn en die je zelden ziet. Het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland helpt ze. Met maaltijden, met iemand die een oogje in het zeil houdt, met opvanglocaties, met een belletje, met sociaal-psychologische hulp, met jouw hulp. Want alleen met jouw hulp kunnen we dit belangrijke werk blijven doen. Dus als je iets kunt missen, graag. Met 2 euro zijn we al heel erg blij. En meer mag natuurlijk ook. Ga naar www.actievoorrodekruisamsterdam.nl om te doneren. Namens alle Amsterdammers heel erg bedankt. #AMS4AMS

Adviezen van het Rode Kruis zijn hier te vinden.

Volg online EHBO cursus van het Rode Kruis.

Adviezen van Beter Oud, speciaal voor ouderen.

DE CORONA CHECK
De app met ondersteuning van Nederlandse ziekenhuizen
Maakt je je zorgen of heb je klachten die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt? Met De Corona Check kun je dagelijks gegevens over je gezondheid doorgeven via je smartphone of tablet. Een medisch team, ondersteund door de techniek, beoordeelt je klachten. Als het nodig is, neemt een zorgverlener uit dit team binnen 24 uur telefonisch contact met je op. Maar let op: deze alleen downloaden als je je ziek voelt en denkt dat je corona hebt, want je moet gelijk temperatuur en andere gegevens invullen.

Uitleg:
Een wetenschappelijke kijk op de vraag 'waarom is Nederland drie weken op slot'. De vaardigheid 'modeldenken' wordt hier ook toegepast. Door Martijn Leensen.
Waarom zitten we thuis
Viroloog Marion Koopmans beantwoordt de prangendste vragen over Corona.


Solidariteit, compassie en gedeelde verantwoordelijkheid is nodig.
Uit angst voor het coronavirus kunnen mensen anderen uitsluiten, oproepen tot extreme maatregelen of de kop in het zand steken. Corona raakt niet alleen individuen, angst ondermijnt de hele samenleving. Daarom moeten we de crisis ook als gemeenschap oplossen, menen Wageningse filosofen. Naast afgewogen overheidsbeleid zijn solidariteit, compassie en gedeelde verantwoordelijkheid onmisbaar in deze onzekere dagen. Hoe ziet die solidariteit er voor jou uit?

Luisterend oor op afstand
Mind Korrelatie is elke dag bereikbaar en geeft gratis telefonische hulp voor mensen die psychische hulp nodig hebben tijdens deze crisis. Indien nodig kunnen ze je doorverwijzen naar de juiste organisatie of persoon.

Wie behoefte heeft aan een luisterend oor, advies of hulp bij thuisisolatie, kan bellen met de hulplijn van het Rode Kruis.

De Luisterlijn is er voor mensen die zich eenzaam voelen en is 24 per dag beschikbaar voor contact.

Overal in Nederland zetten talloze lokale organisaties en kerken zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? Ga naar 'Niet Alleen' voor meer informatie.

Buurthulp
Ook al zijn wij bij Tales & Spirits (Lijnbaansstaag 5-7) momenteel gesloten, toch willen wij graag wat terug geven aan de buurt in deze moeilijke tijden.
Daarom staat ons team klaar om iedereen in de buurt bij te staan door bijvoorbeeld boodschappen te doen, klusjes uit te voeren of gewoon een praatje te maken. Wij zijn doordeweeks bereikbaar van 11.00-18.00 uur indien u hulp nodig heeft. U kunt dan bellen of sms’en naar +31 (0)6 55 35 64 67.

Brieven aan Bep
Brieven aan Bep is een penvriendenproject, opgezet voor ouderen. Martje Bergsma koppelt geïnteresseerde ouderen aan enthousiaste brievenschrijvers en zorgt zo voor langdurig schrijfcontact, met als doel eenzaamheid in deze tijd tegen te gaan. Het project is een maandje gaande en Martje durft gerust te zeggen dat het een enorm groot succes is. Zij heeft al prachtige matches mogen maken en er staan nog ontelbaar veel schrijvers te trappelen om aan de slag te gaan. Hoe het werkt kun je lezen op haar website.

Levenstestament
Eveline herinnert ons eraan dat het in deze tijd toch extra belangrijk is om bepaalde dingen niet meer voor je uit te schuiven en een levenstestament op te (laten) stellen. We hebben 2  jaar geleden een bijeenkomst over het Levenstestament gehad die toen al veel mensen wakker schudde.  Kortom: zijn je zaakjes op orde, heb je alles goed geregeld? We hopen natuurlijk dat er niets met jullie gebeurt, maar ...

Bewegen
Squash City heeft nu verschillende fitness lessen opgezet in hun parkeergarage. Men kan daarvoor per email inschrijven, dan krijg je een link. Vanaf juni wordt dat een soort tijdelijk lidmaatschap. Er is een strikt protocol voor binnenkomen er zijn afgebakende plekken om in te oefenen. en je maakt de attributen na afloop schoon voor de volgende groep. De lessen zijn 40 minuten an het kost E5. De ruimte is niet afgesloten. De schuifdeuren zijn wijd open. Wel dendert zo nu en dan een trein boven je hoofd....https://www.squashcity.com/

Fit en in balans in Corona tijd
De GGD en AT5 trekken samen op met het programma Amsterdam Blijf Fit! Op woensdag 20 mei start een nieuwe serie van 10 afleveringen.

Daarin worden ook tips en oefeningen gegeven die helpen om in balans te blijven en zo vallen te voorkomen. De ervaringen met de Amsterdams aanpak valpreventie ‘laat je niet vallen’ komen goed van pas.

Uitzendingen
Dagelijks om 10.00, 12.00, 15.00, 16.30 en 20.00 uur op AT5.

In deze periode is het belangrijk om fit te blijven en iedere dag even een frisse neus halen. Bijna dagelijks stimuleren Olga Commandeur en Duco Bouwens op tv alle Nederlanders mee te bewegen. Door mee te doen aan de oefeningen haal je de helft van de dagelijkse norm van 30 minuten gezond bewegen. Naast het tv programma heeft Olga Commandeur op de website trainingsschema’s gezet aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging.
Met elke dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen. Klik: https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/  voor de oefeningen op de website.

Olga heeft ook samen met Andre Rieu bewegen op muziek opgezet. Doe mee op de Macarena.

Het is belangrijk sport of beweging uit te zoeken die bij je past, anders houd je het al snel voor gezien. Behalve bij omroep MAX zijn er nog veel meer bewegingsmogelijkheden te vinden. Hierbij geven we er een aantal weer.

- Goldens Sports heeft weer een nieuwe training on line gezet.

- FIT training: elke maandag van 19:00 tot 20:00 uur en donderdag van 10:00 tot 11:00 uur.  Live te volgen via YouTube, maar ook op een later moment te bekijken.

- Stoelengym: elke dinsdag van 14:15 tot 15:15 uur. Live te volgen via YouTube. Ook op een later moment te bekijken.

Keuze te over dus.

Digitale hulp
Juist nu is online contact nog belangrijker. De Helpdesk Welkom Online beantwoordt vragen zoals: hoe kan ik videobellen, hoe houd ik contact via social media en hoe kan ik online spelletjes spelen met anderen? En wij helpen u ook met vragen als: waar vind ik de laatste informatie over het coronavirus?

U kunt de Helpdesk Welkom Online bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088-344 2000. De hulplijn is gratis. U betaalt alleen reguliere gesprekskosten.

Videobellen: apps en mogelijkheden
Bellen met beeld kan via verschillende programma's en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt je niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. Seniorweb bespreekt hier kort de mogelijkheden van de verschillende programma's en apps waarmee je kunt videobellen.

Ook de Consumentenbond geeft een overzicht van de videobelmogelijkheden. Duidelijk en handig.

Zoomen - welke stappen heb je nodig
Zoomen: Ministers doen het, families doen het, stadsdorpen doen het, en StadsdorpBuurt7 doet het nu ook! 

Het voordeel van Zoom is dat je om mee te doen geen Zoomaccount hoeft te hebben, je hoeft vooraf niets te installeren. 


Op donderdagochtend tegen 11 uur zorg je dat je een kop koffie en je telefoon onder handbereik hebt en dat je voor het apparaat zit waarmee je wilt gaan zoomen.  Kies in ieder geval een apparaat met een zo groot mogelijk scherm, dan kun je iedereen beter zien. En uiteraard moet je beschikken over of een laptop of tablet (die hebben standaard een ingebouwde camera en microfoon, eventueel kun je ook zoomen op je smartphone) of een computer met een externe webcam, microfoon en luidsprekers.

Voor de koffiezoom krijg je tussen 10.30 en 10.45 een link per email, daar hoef je alleen maar op te klikken,  in je browser opent dan automatisch een nieuw scherm. Daar staat dan op ‘join meeting’ en er wordt ook gevraagd om zoom te downloaden. Dat doe je, dat is een tijdelijk bestand dat het gesprek ondersteunt. Klik dan eventueel nogmaals op join meeting.

De gastvrouw laat je daarna ‘binnen’, het kan wel een paar seconden duren voordat je zichtbaar en hoorbaar bent.

Lukt dat op een of andere manier niet, of wil je een keer proef zoomen, bel dan Janneke: 06-23468635.