november 2022

Embassy of The Free Mind
, van harte gefeliciteerd!!

Jasha van de Embassy of The Free Mind schrijft: We hebben geweldig nieuws: Op 1 november heeft Unesco bekend gemaakt dat de Bibliotheca Philosophica Hermetica collectie van de Embassy of The Free Mind wordt toegevoegd aan het Unesco Memory of the World Register”.

Wat een fantastische opsteker, we zijn erg blij voor alle mensen van de Embassy!

Om het dertigjarig bestaan van het Unesco-programma te vieren is het Nederlandse Memory of the World Register in het leven geroepen, dat uitzonderlijk documentair erfgoed zal gaan bevatten met een sterke Nederlandse uitstraling. Voorzitter Martin Berendse van het Nederlandse Memory of the World Comité: “Met dit register plaatsen we een aantal zeer gevarieerde collecties en stukken in de spotlight. Dat helpt ons beseffen hoe bijzonder en divers ons Nederlandse documentaire erfgoed is.”

Lucinda Martin, directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica en het Ritman Research Institute:

“De erkenning van de unieke verzameling van de bibliotheek door de Unesco zal zeker een bijdrage leveren om de bibliotheek, de plek te geven die deze collectie verdient.

Het doel van de bibliotheek is te laten zien wat de rol van de hermetische traditie is geweest in de geschiedenis, waaronder de bijzondere bijdrage van Nederland als beschermer van het vrije woord en het vrije geweten.

Het betreft werken die niet alleen intrinsiek van belang zijn, maar die ook vaak een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse nationale identiteit en aan moderne ideeën omtrent de Rechten van de Mens.”

De Bibliotheca Philosophica Hermetica collectie telt ca. 29.000 boeken en manuscripten, waaronder ca 7500 boeken gedrukt vóór 1800. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het belang van de collectie onderkend en is in 2005 eigenaar geworden van een deel van de collectie. Deze 4500 boeken en 320 manuscripten worden momenteel bewaard bij Allard Pierson, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.