Oranje loper - hindernisbaan

Al weken is het moeilijk om vanuit onze buurt richting Leidseplein te komen. Dit gebeurt allemaal onder de noemer “de oranje loper”, de vernieuwing van negen bruggen en vele straten tussen de Dam tot het Mercatorplein.

Bijna alle straten naar de Rozengracht zijn nog slechts te voet bereikbaar. Maar deze week is de Singel weer even vrijgekomen. Helaas bleek bij onderzoek van de oude brug dat ze kabels over het hoofd hebben gezien, dus de even kant van de Singel zal binnenkort weer opgebroken worden, terwijl de rest van de Singel open ligt voor het leggen van een nieuwe gasleiding. Bovendien wordt binnenkort begonnen met het opbreken van de Nieuwezijds Voorburgwal tussen Dam en CS.

Hier een nieuwsbericht over de laatste vorderingen. 


6 bruggen vernieuwd

Amsterdam heeft een website gemaakt met veel informatie over project Oranje Loper. https://www.amsterdam.nl/projecten/oranjeloper/ Zo kun je onder meer lezen dat er rond de Rozengracht zes bruggen vernieuwd moeten worden, vandaar de tijdelijke bruggen die in aanbouw zijn. Al tijden worden kabels gelegd op deze tijdelijke bruggen. Dat proces is pas in 2023 klaar. Dan zal de Rozengracht pas echt op de schop gaan. Alle bruggen moeten vernieuwd en versterkt worden, maar zullen hun uiterlijk behouden. De Rozengracht wordt heringericht. Dit alles is een project van jaren dat pas in 2026 is afgerond. Hier kun je de hele planning bekijken.Er is ook een bouwapp rondom dit project. Je leest elke week toelichtingen bij de werkzaamheden, te vinden in je app-store (meer info hier)

 

Kunstige zijwanden

De tijdelijke bruggen krijgen allemaal zijwanden van geperforeerd materiaal, waar lichtjes in zitten, zodat er ’s avonds iets leuks te zien is en het wegdek van de brug verlicht is. Kunstenaars konden voorstellen doen voor het ontwerp van een brugzijwanden. Omwonenden mochten de afgelopen weken uit ruim 60 ontwerpen kiezen. De keuze is gemaakt en de ontwerpen worden nu uitgewerkt. Een ‘artist impression’ en korte toelichtingen vind je op deze webpagina

 

En de kademuren?

Alle plannen rondom kademuren staan hier op een rijtje: website kademuren.
Plannen Herengracht hier.

Volg ons fotoblog over kademuren hier.