De Naaister

Markering van een radicale omslag in een Amsterdams straatje door Project 1012


De Bergstraat was in de 17e eeuw een wat geïsoleerde straat van prostitutie en kleine ambachten. Midden 20e eeuw was de straat omringd door naaiateliers. Pas in 2013 verdween na tijden van dominantie de prostitutie uit de straat, tegelijk met verloedering door kraakpanden, koffieshops en drugs: het door de gemeente gelanceerde ‘Project 1012’ bracht in 2010 een radicale omslag.


Met een “straatgerichte” aanpak werd in overleg tussen de bewoners en de gemeente de straat heringericht. De Bergstraat past nu plotseling in de grachtengordel. Kinderen spelen waar eerder prostituee Zwarte Truus werd vermoord en auto’s van kijkers langs de Amsterdammertjes krasten. De bewoners van de Bergstraat willen deze omslag markeren. 

In 2017 werd het beeld De Naaister onthuld. Historisch besef is belangrijk voor elke stad en vanuit die gedachte is het burgerinitiatief genomen voor het beeld De Naaister. Door Amsterdammers, voor Amsterdammers. De Naaister is uitgevoerd door de kunstenaar Caroline Kampfraath, die al meer dan 30 jaar in Bergstraat woont. De Naaister staat voor de ruigte van de Bergstraat en de ambachten die er werden uitgeoefend. Caroline is een gerespecteerde kunstenaar. Het burgerinitiatief waaraan alle bewoners van de Bergstraat meededen, werd gesponsord door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Buurtbewoners genereerden 25% van de begroting onder andere door een buurtborrel, concert en buurtdiner te organiseren. 

Namens de projectgroep Burgerinitiatief De Naaister, Frank Evelein – Voorzitter (eveleinf@gmail.com, 0611368050)

meer lezen? klik hier.