Cora Hendriks van de Regenboog Groep stuurde ons een verzoek om eens te komen praten over een van hun projecten, Onder de Pannen. Dat werd een leuk gesprek. Cora, van oorsprong fotograaf, is sinds enige tijd werkzaam bij Onder de Pannen als bevlogen projectmedewerker werving.


Natuurlijk kennen we de Regenboog Groep en hun droom al; een Amsterdam waarin plek is voor iedereen, waar mensen die dat kunnen, zich vrijwillig inzetten om de samenleving te helpen dragen. Waarin de stad ieders thuis is. 

Onder de pannen is opgezet in 2015 en is bedoeld om Amsterdammers die door – veelal economische - omstandigheden geen dak meer boven hun hoofd hebben tijdelijk onderdak te bieden bij mensen die een kamer beschikbaar willen stellen.

Heb je een kamer over in je huis en vind je het misschien leuk om wat (meer) leven in huis te hebben? Verdiep je dan eens in dit initiatief.

Het project wordt heel zorgvuldig begeleid door de Regenboog Groep; er gaan meerdere gesprekken aan vooraf - met steeds bedenktijd ertussen - met beide partijen en een projectwerker van Onder de Pannen. Ook tijdens het verblijf blijft steeds dezelfde medewerker betrokken. Het project zet in op een win-win situatie: jee helpt iemand aan onderdak waardoor deze persoon de rust krijgt om aan zijn problemen te werken en zelf krijg je gezelschap in huis en een kleine vergoeding.

 

Cora vertelt ons onder andere deze verhalen:

Juanita (41) raakte door Corona haar baan kwijt. Ze werkt nu als nachtportier, terwijl ze overdag post bezorgt. Ondanks deze twee baantjes verdiende ze niet genoeg om haar huur te betalen, waardoor ze haar huis kwijtraakte. Ze slaapt bij verschillende kennissen op de bank en krijgt steeds minder zelfvertrouwen.

Ruben (19) kan niet opschieten met zijn stiefvader, hij mag nu niet meer thuiskomen. Hij hopt van klasgenoot naar voetbalvriend. Het geeft stress steeds bij iemand anders aan te moeten kloppen. Hij heeft moeite zich te concentreren op school.

Khalid (46) liet zijn vrouw en kinderen in hun huis wonen na de scheiding. Ik red me wel, dacht hij. Hij slaapt inmiddels al 4,5 maand in zijn taxi.

 

Wil je meer informatie of wil je iets doen voor een ander, ga dan naar www.onderdepannen.nl of mail naar