We hebben in onze eigen buurt een prachtige organisatie, BarokOpera Amsterdam.

Begin juli spraken we de twee oprichters van BarokOpera Amsterdam; Frédérique Chauvet en Gerolf Slot. Frédérique heeft de artistieke leiding en haar man Gerolf heeft de zakelijke leiding. Gerolf is overigens sinds enige tijd ook onze penningmeester; na jarenlange trouwe dienst heeft Joop zijn werkzaamheden aan hem overgedragen.Begin juli spraken we de twee oprichters van BarokOpera Amsterdam; Frédérique Chauvet is, naast haar rol van dirigent, de artistiek leider en haar man Gerolf heeft de zakelijke leiding. (Gerolf is overigens sinds enige tijd ook onze penningmeester; na jarenlange trouwe dienst heeft Joop zijn werkzaamheden aan hem overgedragen.)

Beiden zijn stadsdorpers; zij wonen aan het Singel, maar op deze foto staan ze op de favoriete plek van Frédérique, de Melkmeisjesbrug. Via de buurtborrel in de Langestraat kwamen zij jaren geleden al in contact met stadsdorpers en zo is er een mooie uitwisseling ontstaan; stadsdorpers stelden hun huis (of een gedeelte daarvan) ter beschikking aan zangers uit Frankrijk die bij een productie van de BarokOpera betrokken waren en soms resulteerde dat in een huizenruil.

 

De cultuurgroep heeft alweer enige tijd geleden een voorstelling van hen bezocht en sommigen van jullie misschien individueel ook. Kijk hier voor meer informatie over hun nieuwe uitvoering van de Vuurtorenwachter die deze zomer al in Bretagne te zien is. Gelukkig is de voorstelling ook te zien in Amsterdam! In november van dit jaar, in de Kleine Komedie. Een andere voorstelling, Queen Mary zal in mei 2022 te zien zijn in het DeLaMar theater.

 

Het ontstaan van BarokOpera Amsterdam is een mooi, romantisch verhaal; Frédérique had in Frankrijk in 1989 ARMA  opgericht en daarmee diverse operaproducties verwezenlijkt.

Tot zij in 1992 in de schulden raakte door de exorbitant hoge uitgaven voor de regie.

Enige tijd later ontmoetten Frédérique en Gerolf elkaar, Frédérique gaf op dat moment al muziek- en zangcursussen in het kader van de semiprofessionele opera’s in de zomer. Zij wilde daarmee ophouden, maar Gerolf heeft haar gestimuleerd om dit juist wel voort te zetten, maar dan op een financieel rendabele manier zodat zij haar schuld weg kon poetsen.

Dat lukte en in het jaar 2000 richtten ze samen BarokOpera Amsterdam op.

Frédérique is van oorsprong dwarsfluitiste, zij heeft de muzikale leiding, dirigeert en/of speelt fluit, zoals het uitkomt. Gerolf is van oorsprong geschiedkundige, econoom en heeft later nog de Kunstacademie in Den Haag gedaan. Deze combinatie komt goed van pas, immers BarokOpera Amsterdam richt zich op het maken van producties die geschiedkundig kloppend willen zijn.

Voor wie eind juli in Bretagne met vakantie is, ga vooral naar een voorstelling toe, er zijn er maar liefs negen: https://www.barokoperaamsterdam.com/speellijst

En wat betreft de voorstellingen in Nederland, daar gaan we vast en zeker naar toe! Tegen die tijd hoor je er meer van.

Janneke
juli 2021