Een dorpsgevoel in de binnenstad

 

Hoe ontstaat een dorpsgevoel in de stad? In een grote drukke grote stad lijkt het minder makkelijk dit gevoel te creëren en dan in een dorp. Hoewel..... Door corona spreken we ineens veel vaker onze buurtgenoten en buren. Een mooie ontwikkeling!

Ik prijs me gelukkig dat ik met mijn gezin in de Amsterdamse binnenstad woon, in een straat die al heel lang aanvoelt als een dorp. Hieronder een beschrijving van deze mooie straat en de uitnodiging deze te komen bezoeken.

Of misschien dat je je door dit schrijven laat inspireren om in jouw buurt ook zo’n dorpsgevoel te creëren: organiseer je eigen binnenbuurt.

Stadsdorp Sint Nicolaasstraat

Op steenworp afstand van de Dam, ingeklemd tussen de Nieuwendijk en Nieuwezijds Voorburgwal bevindt zich de Sint Nicolaasstraat. De straat bevat een bonte mix van bewoners bestaande uit gezinnen, studenten, stellen, singles, oud en jong. In deze straat hebben de bewoners een gemeenschap gecreëerd waarin buren elkaar kennen en helpen. Er wordt regelmatig een praatje gemaakt, geborreld op de stoep en kinderen spelen op straat en lopen bij elkaar naar binnen. Kortom, een (h)echte gemeenschap waar het fijn wonen is in de drukke binnenstad.

 

Wat maakt een dorpsgevoel?

Een gemeenschap ontstaat vaak vanzelf. Wel is het zo dat er enig contact moet zijn tussen buren of buurtgenoten en dat er bereidheid is om elkaar wat te leren kennen. Ook is het belangrijk dat je elkaar respecteert, ondanks de enorme verschillen die er ongetwijfeld zijn. Niet iedereen vindt leuk wat jij leuk vindt. Soms hebben buurtgenoten heel verschillende dag/nacht ritmes. Dat is ok, zolang we allemaal een beetje rekening houden met elkaar en begrip tonen voor andere standpunten.

 


Op weg naar een dorpsgevoel. Hoe?

Het is niet moeilijk en ligt voor de hand en soms vergt het wat creativiteit. Hieronder een greep uit wat in de Sint Nicolaasstraat gebeurt (afhankelijk van corona):

Knoop een praatje aan met je buren / buurtgenoten zodat je weet wie er in je straat woont en elkaar gedag gaat zeggen.

Pak een kruk of stoel en drink eens een koffie of wijn voor je deur: aanspraak gegarandeerd.

Organiseer af en toe een buurtborrel waar je iedereen voor uitnodigt middels een eenvoudige flyer. De Sint Nicolaasstraat heeft 1x per jaar een grote straat borrel (motto: ‘ breng wat in je koelkast staat’) en tussendoor wat spontane kleine borrels.

Maak een appgroep: is handig voor belangrijk berichten, zowel leuk als ernstig. Voeg actief mensen toe uit je straat, voeg ook de ondernemers toe. Zo wordt het een levendig geheel.

Pak ideeën of problemen samen met een paar buurtbewoners op: betrek de gemeente (gebiedsmakelaar) erbij als het groter is of het iets betreft in de publieke ruimte.

Bezoek je lokale ondernemers die je graag in je straat hebt n koop wat bij ze, zodat zij zo lang mogelijk blijven.

Ga respectvol met je omgeving om: zet geen afval op straat buiten afvalmomenten en laat je buren weten als je een feestje organiseert.

Bied eens aan te helpen als je denkt dat iemand wat hulp kan gebruiken.

Maak je straat mooier: plant wat groens ,maak een geveltuin of bied aan de planten te wateren bij vakantie. Een mooie straat blijft mooier en we zien dat groen aansteekt om ook te vergroenen.

We zijn scheutig in het uitlenen van elkaars spullen: een zaag, boor, ladder en auto lenen we aan elkaar uit. Zo heb je minder spullen nodig en het voelt goed om elkaar te helpen.

Met kerst hadden we een ludieke wedstrijd wie het mooist zijn huis versierd had: een hele kleine borrel op afstand creëerde toch wat gezelligheid op straat in de sobere coronafase.

Originele ondernemers: met focus op ambacht

Hoewel ons straatje ingeklemd is tussen de drukke winkelstraat Nieuwendijk en de ietwat sleetse Nieuwezijds Voorburgwal met vooral op toeristen georiënteerde waar, hebben de ondernemers in de Sint Nicolaasstraat stuk voor stuk bijzondere koopwaar waarbij hun ambacht centraal staat. Dat maakt deze straat al op zich heel bijzonder: geen schreeuwerige lichtgevende reclameborden die historische panden ontsieren, maar ondernemingen die uitblinken in een ambacht. De bekendste is het geweldige restaurant Kaagmans & Kortekaas waar ze vrijwel alles zelf maken. Wat een aanwinst voor deze straat en met zulke aardige gasten die het bestieren, prijzen we ons gelukkig dat zij hier zijn neergestreken. Of wat dacht je van de winkel Passionis Verae waar ze stijlvolle en duurzame mode verkopen van puur wol, gemaakt van schapen die al decennia lang in de familie van de eigenaresse zijn. Of de delicatesse winkel Bailako met originele Griekse culinaire producten die vrijwel nergens anders te krijgen zijn. En ook deze straat heeft een goede buurtkapper genaamd Wilson waar iedereen zich laat knippen en je meteen bijgepraat bent met de laatste nieuwtjes.

Natuurlijk heb je als straat niet altijd invloed welke ondernemer zich in je straat vestigt. Maar het helpt als je de ondernemers betrekt bij het bewonersleven en ze ondersteunt door daar ook af en toe te kopen. Ook kan je afspraken maken over uithangborden. Hou hiervoor ook updates van omgevingsvergunningen in de gaten van de Gemeente Amsterdam.

Wonen in een stadsdorp is ontzettend fijn. De stad verandert zo snel dat het heel fijn voelt dat je als bewoner geworteld bent in een buurtje.

 

Een fijn stadsdorp toegewenst!

 

Reacties mogen naar: Milen via info@Milencoaching.no

Minigemeenschappen rondom straatjes zijn allemaal deel van onze Stadsdorptbuurt 7. We maken graag dwarsverbanden om elkaar te helpen, ideeen uit te wisselen en om inspiratie op te doen. Wat doen bewoners in jouw straat samen?
Laat het de redactie van Stadsdorpbuurt 7 weten. redactie@stadsdorpbuurt7.nl