Met enige aarzeling begonnen we aan de roman Moedervlekken van Arnon Grunberg, Grunberg is een belangrijke en productieve schrijver die we tot nu toe uit de weg waren gegaan.

In Moedervlekken komen bekende Grunberg thema’s aan bod zoals de verhouding tussen een moeder met een kampverleden en haar volwassen zoon, liefde en dood. Maar dit keer met een aantal opmerkelijke verassingen. De hoofdpersoon uit de roman is psychiater Kadoke, uit te spreken als Kadoké, gespecialiseerd in suïcidepreventie. Deze Otto is eigenlijk helemaal niet sympathiek, hij gedraagt zich hoogst merkwaardig en houdt zich vaak niet aan geldende regels. Vooral zijn omgang met vrouwen roept heel veel vragen op.
Na een lange discussie kwamen we erachter dat op de achtergrond de liefde voor zijn moeder en de liefde van de moeder voor haar zoon een allesoverheersende factor is. De zorg voor zijn patiënten komt pas op de tweede plaats. Ook de vaag naar de ware identiteit van mensen speelt een rol: wie zijn we werkelijk, hoe gedragen we ons in de rol die we aannemen?
Er valt in ‘Moedervlekken’ zoveel te ontdekken dat we besloten hebben om voor de volgende keer het vervolg te gaan lezen, de roman Bezette gebieden, die onlangs verscheen en lovende kritieken kreeg en die ook weer over Otto Kadoke gaat die en dan (spoiler!) eindelijk gestopt is met roken.

Wilco Kalbfleisch