Het Hooge Nest, wat al maanden in de top 10 van non-fictie boeken staat, leest als een roman.  Roxane van Iperen (1976) is jurist en auteur. Ze schrijft o.a. voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad.wat al maanden in de top 10 van non-fictie boeken staat, leest als een roman.  Roxane van Iperen (1976) is jurist en auteur. Ze schrijft o.a. voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

Als ze met haar gezin op zoek gaat naar een huis buiten, vallen ze als een blok voor het ‘t Hooge Nest in de bossen bij Naarden. Bij de verbouwing vinden ze achter wanden en onder vloeren sporen van de onderduikers die tijdens de tweede wereldoorlog daar verbleven.

De schrijfster gaat heel nauwkeuring onderzoek doen naar de personen die verbleven in ‘t Hooge Nest. Ze komt uit bij de familie Brilleslijper, waarvan de dochters Jannie en Lien bij het verzet waren.

Het boek omschrijft, soms adembenemend, een totaalbeeld van de tweede wereldoorlog.

In de bespreking was de Leeskring het er unaniem over eens dat dit boek fabuleus goed is geschreven. De inhoud riep bij vele leeskringdeelnemers op tot veel verhalen over de oorlog en voor sommige van hen herinneringen daaraan.

Ciska van der Laan.