Een vrije geest. Het uitzonderlijke leven van Betje Wolff. Marita Mathijsen.
Biografie van Betje Wolf
januari 2025 gelezen
De schrijfster noemt haar biografie een emobiografie. Dat is wellicht ook geinspireerd op de brievenromans van Betje Wolff die ze samen met Aagje Deken schreef in de 18e eeuw. Hun beroemdste roman is De Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, overigens in mooie hertaling uitgekomen en nog steeds leuk is om te lezen.
Soms in blauwe inkt vindt je overpijnzingen van de biograaf. Maar veelal lees je over de ideeen van Betje, de netwerken van vrienden en haar enorme hoeveelheid geschriften. De biograaf geeft een levendig portret van Betje die altijd haar scherpe mening gaf. Haar vlotte geschriften waren populair maar riepen ook weerstand op. Ze werd - ook in die tijd - gecanceld en met woorden verketterd in sommige milieus. Toch nam ze nooit een blad voor de mond. Een inspirerend voorbeeld.
En passant krijgt de lezer een goed beeld van de roerige 18e eeuw waarin religieuze fijnslijpers het aan de stok hadden met vrijzinniger mensen (zoals Betje) en waarin Patriotten en Oranjegezinden elkaar soms op leven en dood bevochten; huizen werden vernietigd en coups werden gepleegd. Mensen moesten op de vlucht slaan. Zo ook Betje, die enkele jaren in Frankrijk woonde met haar levensgezellin Aagje.
Na hun terugkomst zijn Betje en Aagje verarmd en is hun werk niet meer populair. De laatste jaren zijn zwaar. De biograaf eindigt haar boek in blauwe inkt: huilend. Een zeer interessant boek om te lezen.