In Coronatijd is 4-5 mei net een beetje anders dan anders.

Een paar initiatieven op een rijtje, zoals online lezingen en optredens voor- en na de dodenherdenking op de Dam. Wandelen aan de hand van de grote kaart (online en op 1 mei in Het Parool) aangevuld door podcasts. En in plaats van samen een vrijheidsmaaltijd dit jaar een vrijheidssoep (zelf maken of uit blik).


Monument in de buurt, geadopteerd door de Burghtschool.

Wandelen en eten

https://4en5meiamsterdam.nl/ op deze website vind je allerlei acties op 4 en 5 mei in Amsterdam. Enkele highlights:

Vrijheidmaaltijd?
Zo is het vrijheidsmaaltijd dit jaar anders: samen vrijheidssoep eten. Tot 1 mei kun je een van de 3.000 blikken soep aanvragen om op 5 mei thuis eten. Je kan ook Yvette van Bovens recept zelf koken.


Wandelkaart
Op 1 mei komt in Het Parool een kaart vol herdenkingspunten in de stad, met online 27 podcasts met verhalen die je ter plekke kunt beluisteren. De kaart staat dan ook op de website van 4en5meiamsterdam. De podcastst zijn overigens al te beluisteren.

Voor de herdenking 4 mei, 20 uur:

Doorzetters- theatrale wandeling door Westerpark

Aanmelden en betalen (5 euro). Tijden: 4 mei om 17 uur en 5 mei om 13.30 en 16.30 uur.

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker(s) Loes van der Staak en Marley Braaf in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de theatrale wandeling Doorzetters door het Westerpark.

In de voorstelling Doorzetters; een theatrale wandeling door het Westerpark, kijken en luisteren we naar verhalen van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. De verhalen van de jongeren van toen, doorverteld door de jongeren van nu. Waarin verschillen ze? Waarin kunnen ze elkaar vinden?

En wat betekent het om vrij te zijn? Juist in deze tijd waarin vrijheid ook niet vanzelfsprekend is. Hoe is het om (niet) naar school te gaan in tijden van oorlog? Of in tijden van een pandemie? Wat is verzet en hoe houd je vol in moeilijke tijden?

 

Lezing Joods huizen - vooroorlogse bewoners

4 mei 19:00 tot 19.45 uur
Aanmelden bij Spui25 om de link te krijgen.

De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel.

Theater met schilderijen: vergeten helden

4 mei 2021 in De Balie om 17.00 uur livestream en om 21 uur (Theatetr na de Dam).  Gratis live stream om 17 uur.

Deze theatrale lezing bestaat uit verhalen van vijf helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. Zij wisten al voor hun gevecht tegen de nazi’s en de Japanners, wat het is om gediscrimineerd te worden. Ze waren homoseksueel, hadden een andere cultuur of kleur of waren vrouw. Om diezelfde redenen zijn ze ook ná de oorlog in de schaduw gebleven. In Vergeten Helden spreken zij zich nu uit:

De celliste Frieda Belinfante werkte samen met Willem Arondeus bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam. Coosje Ayal leefde vechtend tegen de Japanners dertig maanden in de jungle op Nieuw Guinea met een guerrilla-peloton. Zowel de Curaçaoënaar George Maduro als Arubaan Boy Ecury pleegden belangrijke daden van verzet. Ze werden gemarteld en vermoord. Deze reading is een voorloper van wat later een veel breder programma wordt met theater, educatie en community betrokkenheid.

Na 20 uur 4 mei en 5 mei

In normale jaren zijn er in de hele stad voorstelling na de herdenking op de Dam. Dit jaar zijn veel voorstellingen digitaal te volgen:

Alle activiteiten in Amsterdam en online vind je op deze website.

Ook is het vrijheidsmaaltijd dit jaar anders: samen vrijeheidssoep eten. Tot 1 mei kun je een van de 3.000 blikken soep aanvragen om op 5 mei thuis eten. Je kan ook Yvette van Bovens recept zelf koken. Tijdens de maaltijd is er live video vanuit Pakhuis de Zwijger. https://www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl/

Ook is die avond een thema-uitzending op NPO.