In een volle Sint-Olofskapel werd op 11 mei 2019, 79 jaar na dato, de 44 slachtoffers herdacht van de bominslag op de Blauwburgwal op 11 mei 1940. In aanwezigheid van verschillende nabestaanden werden de slachtoffers geëerd en werd het boekje Bommen op de Blauwburgwal aan twee van de nabestaanden, de stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate en de schrijver Fred Geukes Foppen, overhandigd. 

Wat mij het meeste bij bleef van deze bijeenkomst waren de verhalen over de impact van deze bominslag op de nabestaanden en de vergelijking die door Syp Wynia, lid van het Comité van Aanbeveling Herdenking Blauwburgwal, maakte met de Bijlmerramp, die minder dodelijke slachtoffers en gewonden telden, maar heel veel meer publiciteit genereerde. Waarom moest het 79 jaar duren voordat de 44 slachtoffers van deze ramp hun plaats in de geschiedenis kregen?

Voor het hele verslag van deze bijeenkomst die door het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal werd georganiseerd en door Hotel NH Collection Amsterdam, Barbizon Palace werd gefaciliteerd, kun je in juni terecht in Buurtkrant 7 en op de website https://www.oudestadt.nl/archief-buurtkrant-zeven/.

Bommen op de Blauwburgwal is verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Evenaar, Korsjespoortsteeg 2; Island Boekstore, Westerstraat 15 en Boekhandel De Dolfijn, Haarlemmerdijk 92. Verkoopprijs 12 euro.

De foto komt uit het Stadsarchief.

Ella Kruzinga