Je vindt hier tips voor uitjes in Corona lockdowntijd.

Ervaringen uitwisselen, of 'samen' kijken? zet een oproep op het prikbord

De komende weken publiceert het Rijksmuseum tien persoonlijke, waargebeurde verhalen over tot slaafgemaakten, slavenhouders en anderen berokken bij de slavernij en slavenhandel. Het eerste verhaal: Oopjen, het tweede: Surapati. 
Overigens zijn de Rijkmuseum podcasts ook interessant. Luister eens naar het verhaal uit de Indische kolonie van de Nederlands-Japanse feminist avant la lettre Cornelia van Neijenrode.


Live feeds worden deels video-archief:
Nu concertzalen weer mensen mogen ontvangen worden de livestreams afgebouwd. Er zijn er nog een paar. Andere organisaties houden hun corona-streams online in een archief.
 
Live

Summerschool of books: online lezingen over de boekdrukkunst bij het Allard Piersonmuseum op de donderdagen van 13 tot 14 uur (kosten:5 euro).
https://allardpierson.nl/events/summerschool-history-of-the-book/



Nu in het achief

Muziekgebouw Up Close: intieme live avondconcerten op donderdag. Ze zijn gratis maar je kan doneren. 
Het Bimhuis is ook weer open voor concertbezoekers. hun tv-archief is hier te luisteren: tv-archief.
Empty concertgebouw sessions zijn voorbij maar hier nog na te luisteren.


Wandelen


Het verhalenfestival Jordaan gaat digitaal dit jaar. Loop door de buurt, vind de posters met QRcode en beluister audio via je telefoon. Tot 1 augustus.
https://verhalenfestivaljordaan.nl/
De verhalen zijn nog te luisteren:
https://wandeling.verhalenfestivaljordaan.nl/.


De Oude Kerk kun je nu ook weer bezoeken. bijzonder is The 5 Minute Apocalypse: de Oude Kerk vroeg de Berlijnse kunstenaar Dennis Rudolph een nieuw werk voor de buitenzijde van de kerktoren te maken 'als een troostrijk beeld dat onze online en offline wereld enkele minuten laat versmelten’. Het schilderij op de toren komt via je telefoon of tablet tot leven. Tot 20 september 2021.


Theater, dans, muziek

Ita.nl heeft een aantal voorstellingen on line staan: Het temmen van de Feeks, La voix humaine, Opening night.

Het Muziekgebouw: van podcast tot concertregistarties.

De Stopera is van alles nog online te beleven op het gebied van opera en ballet. Kijk maar hier.


Musea


 

 


Rijksmuseum

Ans: Nieuw Licht de documentaire over de totstandkoming van de tentoonstelling over slaverij in het Rijksmuseum. Online te bekijken.
Bovenden zijn er virtuele tours door het Rijksmuseum met video-uitleg bij schilderijen. Er is nog veel meer te beleven zoals speurtochten. Uiteraard is er ook de Rijksstudio waar je bijna alle werken in hoge resolutie kunt opvragen. Je mag ze bewerken en gebruiken. Er is zelfs een jaarlijkse designwedstrijd voor de mooiste ontwerpen.
De komende weken publiceert het Rijksmuseum tien persoonlijke, waargebeurde verhalen over tot slaafgemaakten, slavenhouders en anderen berokken bij de slavernij en slavenhandel. Deze week het eerste verhaal: Oopjen.
Overigens zijn de Rijkmuseum podcasts ook interessant. Luister eens naar het verhaal uit de Indische kolonie van de Nederlands-Japanse feminist avant la lettre Cornelia van Neijenrode.
En wist u dat het Rijksmuseum, tegen de eenzaamheid, brieven schrijft aan u? Lees er hier meer over.

Nederlands fotomuseum
Heeft een aantal online tentoonstellingen

Mauritshuis
Hans: Het Mauritshuis: 36 topstukken uit het mooiste museum van Nederland ongekend scherp op je computer

Lakenhal
Ans: Zie hier een prachtige video-indruk van Claudy Jongstra’s tentoonstelling in De Lakenhal. Haar werk ken ik van de Oba Oosterdok en de Hortus Amsterdam. De tentoonstelling in Haarlem is er nog tot 28 februari.

British Museum
Nog een paar mooie online rondleidingen op YouTube, hier van het British Museum.


 



Wandelen 2


Aan de hand van het alfabet wat leuke plaatjes van Amsterdam

Wandelrondje Waterlooplein
Het Joodshistorisch museum heeft een wandelkaart gemaakt die je kunt afdrukken. Op de webpagina staan 8 videotoelichtingen bij de wandeling als voorproefje voor de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten. Wat weet je van het jongensweeshuis, de schutting van Hugo Kaagman en brutale Coba?

Tip van Janneke:
Steegjes en gangen
Steegjes, gangen en sloppen zónder naambordje in ónze binnenstad? Jazeker. In Amsterdam bleek het te stikken van de naambordloze stegen. Op een mooie Amsterdamse uitgaansnacht vond ‘De Mokumse Stegenman’ zo’n weggemoffeld steegje zonder naam. Deels dankzij hem, pronken er nu bordjes met historische namen bij oeroude stegen, gangen en sloppen. U vindt die oude stegen, gangen en sloppen - plus foto’s en interessante informatie - op onze interactieve digitale kaart. Gaat dat zien!