In deze ingewikkelde tijd blijven wij geloven in de verbindende kracht van kunst. Opera en ballet bieden troost, afleiding, inspiratie en hoop. Omdat we u nu niet in het theater kunnen verwelkomen, maar toch met u in verbinding willen blijven, hebben wij een online programma samengesteld. Zo kunt u ook de komende periode blijven genieten van al het moois dat Nationale Opera & Ballet te bieden heeft. Rechtstreeks vanuit het theater naar uw huis.Dans:

Complete balletten on-line: Het zijn voor iedereen ingewikkelde tijden. Voorstellingen en educatieve activiteiten worden afgelast, maar we zijn achter de schermen druk bezig met (digitale) alternatieven om u onze kunst te blijven aanbieden. Zoals NDTV, een gratis streaming-serie van NDT-balletten van bekende choreografen. Iedere week lanceren we een nieuwe video. https://www.ndt.nl/ndtv.html

Op YouTube is een mooie registratie te zien van balletdansers van de L'Opera de Paris hoe zij thuis dansen.

Opera:
Voor jong en oud, er is voor ieder wat wils. Er is een uitgebreid programma voor de jonge kijker, maar we zullen de komende periode ook enkele prachtige voorstellingen streamen die de afgelopen jaren op ons podium te zien waren. Een unieke kans om een aantal hoogtepunten voor het eerst te zien of te herbeleven. Verder staan op het programma: zang- & dans workouts, quizzen & games en persoonlijke videoboodschappen en tips van onze zangers, dansers en collega’s.
https://www.operaballet.nl/online/?utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=nieuwsbrief-nob&utm_medium=email

Nightly Met Opera Streams
De Metropolitan Opera streamt gedurende de coronasluiting dagelijks een opera, die is dan ongeveer nog een dag te bekijken, dus maak je keus! En kijk voor nog veel meer opera en klassieke muziekstreams:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/19/klassiek-in-quarantaine-a3994303?utm_source=klassiekemuziek.nl&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief%20(2020-04-02)

Via dit you tube filmpje zingt het Internationaal Operakoor (uit Rome) ‘Va, Pensiero’ uit Nabucco van Verdi. Alle zangers hebben hun partij thuis opgenomen, ze zijn samengevoegd op een van de manieren die er nu zijn om bijvoorbeeld online te vergaderen.  De teksten die je op het beeld ziet, zijn bekend voor ons … de aankondiging van alle maatregelen en later zie je nog staan dat het coronavirus het dagelijks leven van de italiaanse bevolking ingrijpend heeft veranderd … Zie hier de tekst van Va pensiero:

Vlucht, gedachte, op gouden vleugels,
strijk neer op glooiingen en heuvels
waar de zoete luchten van onze
geboortegrond zacht en mild geurt!
Begroet de oevers van de rivier de Jordaan
en Sions gevallen torens.
O mijn land, zo liefelijk en verloren!
O herinnering zo zoet maar triest!

Waarom hangt de Gouden harp
van wijze profeten zo stil aan de wilgen?
Koester de herinnering in onze harten,
vertel ons over het verleden!
Herinner aan Jeruzalems lot
speel voor ons een treurlied
of laat anders 's Heren geest
ons sterken 't lijden te doorstaan!
https://www.youtube.com/watch?v=JTVXEGIS3LE&feature=youtu.be

Concerten:
Gratis lunchpauzeconcerten - elke donderdag in juli en augustus in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein. Ze worden gehouden van 12:15u - 12:45u. De Mozes en Aäronkerk is een ruime en hoge kerk waar u zonder zorgen kunt genieten. Er worden preludes van Bach gespeeld, alsmede preludes van hedendaagse Nederlandse componisten, die speciaal voor de stichting pianoconcerten geschreven zijn. U moet wel reserveren en dat kan makkelijk op: reserveringen@24preludia.nl dan krijgt u de reservering thuisgestuurd.
Voor meer informatie http://24preludia.nl/

Nog even Bach. Het is de tijd er voor. Op Mattheus volgens Johannes kun je zelf kiezen uit de aria's, recitatieven of de koren. Handig als je geen behoefte hebt aan de hele uitvoering.

Het is Mattheus en Johannes tijd! We kunnen de grote meesterwerken van Bach nu niet live beleven, maar wel bijvoorbeeld op deze manier: https://www.concertgebouworkest.nl/nl/bach-matthaus-passion. Dan hebben we toch een beetje het idee er samen met z’n allen van te genieten.

En lees wat Johannes Leertouwer (dirigent en violist) ervan vindt om de Mattheus dit jaar niet te kunnen spelen. Hij heeft het over het missen van het delen van deze muziek met het publiek. Iets wat we zo herkennen in deze tijd. Dat je niets echt lijfelijk kunt delen met iemand anders.

Concertgebouw op televisie bij RTL-Z
Vanaf aanstaande zondag 5 april zal wekelijks een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest op tv te zien zijn: iedere zondagochtend om 10.30 uur zendt RTL Z een unieke concertregistratie van het orkest uit.

De concerten van het Concertgebouworkest zijn in april en mei op zondagochtend vanaf 10.30 uur te zien bij RTL Z (KPN kanaal 11, Ziggo kanaal 12 en T-mobile Thuis kanaal 11).
naar uitzendschema

Veertien Europese klassieke concertzalen streamen elke avond een ander concert uit hun archief. De deelnemende concertzalen zijn onder andere Het Concertgebouw in Amsterdam, l’Auditori in Barcelona, Barbican Center in London en de Elbphilharmonie in Hamburg.

Pianorecitals van Marcel Worms
Pianist Marcel Worms geeft tot 1 juni elke zaterdag een pianorecital op YouTube vanuit huis. Deze link brengt je naar zijn website waar de links naar zijn YouTube concerten worden genoemd.

Radio wereldwijd
Voor wie thuiszit en graag wil reizen: Radio Garden verzamelt zenders wereldwijd. zodat je vanuit Nederland iets meekrijgt van muziek uit landen die nu onbereikbaar zijn.

Muzikaal vermaak:.
Een grappig filmpje op de muziek van Beethoven’s vijfde symphonie:
https://www.youtube.com/watch?v=vcBn04IyELc&feature=share

En nog zoiets, nu is het ‘de storm’ uit Vivaldi’s vier jaargetijden, door een virtuoos en ook nog zeer acrobatisch spelend pianotrio:
https://www.youtube.com/watch?v=BKezUd_xw20


Mode
StayatHomewithVogue: blijf verbonden met elkaar door Vogue's nieuwe initiatief.
Social distancing, zelfisolatie en het vermijden van publieke plekken: de coronacrisis heeft flinke gevolgen voor ieders dagelijks leven. Vogue lanceert daarom het gloednieuwe initiatief Stay at Home with Vogue, waar je via Instagram Live elke werkdag de meest inspirerende sessies kunt volgen van Vogue-friends op het gebied van mode, muziek lifestyle, kunst en daarbuiten.